Doek dondert naar beneden voor kerstvoorstellingen

Voor de laatste keer repeteren de acteurs de voorstelling Hoe de show begon. Foto: Jilmer Postma

De culturele sector gaat opnieuw op slot. Net nu er weer wat meer mogelijk was, krijgen de makers andermaal een tik uitgedeeld. Tenminste, zo voelt dat.

,,Het is verschrikkelijk. Wat een drama en verdrietig voor de kinderen die er aan mee werken”, zegt Paul Passchier, die samen met Wilma Hoornstra een van de vijf kleine kerstvoorstellingen voor Hoe de show begon in schouwburg De Lawei in Drachten maakte. ,,We zagen er samen met de andere vier makers en de spelers erg naar uit. Eindelijk konden we weer iets doen.”

Hij schiet even vol. ,,We hebben al vier producties moeten schrappen dit jaar. Toch redden Wilma en ik het wel, zitten al 35 jaar in dit vak. Maar al die jonge makers hebben amper nog een netwerk opgebouwd. Echt niet best.”

Hoe de show begon

Gisteravond werden na de persconferentie de spelers geïnformeerd over het stopzetten van Hoe de show begon . Ze hebben de voorstellingen nog wel een keer gespeeld. ,,Volledig in kostuum en in de schmink.”

Hoornstra was de hele dag in De Lawei om te zorgen voor een goede belichting van de podia. Alle optredens zijn gefilmd. ,,Dat haalt het natuurlijk niet bij een echt optreden, maar zo heeft iedereen tenminste nog een aandenken.”

In De Lawei zouden vijf voorstellingen van elk vijftien minuten plaatsvinden - coronaproof en verspreid door de schouwburg. Passchier en Hoornstra werkten samen met vier andere noordelijke theatermakers. Ook Lisa Groot Haar, Yotka Kroeze en Philippien Bos hadden een stukje van de show voor rekening genomen.

,,De Lawei heeft echt z’n nek uitgestoken voor deze productie”, zegt Passchier. Maar hij redeneert ook praktisch. ,,De voorstelling is uitgeschreven, alles staat op papier en we kunnen het zo weer op de planken zetten.” En dan strijdlustig: ,,We komen sterker terug!”

Al het werk is waarschijnlijk niet helemaal voor niets geweest, hoopt schouwburgdirecteur Stef Avezaat. ,,Tja... we moeten dicht.’’ Het idee is, als dat dan volgens de regels wel weer mogelijk is, de voorstelling eind januari alsnog op te voeren. ,,Het is dan wel geen kerst meer, maar we denken dat mensen dan nog steeds wel open staan voor eenzelfde sfeer.”

Verplaatst

Ook WIG Producties overweegt de voorstelling It’s a wonderful life te verplaatsen naar eind januari. De ploeg stond op het punt om vrijdag in De Bidler in Wergea in première te gaan . ,,Hiel k.. dat it net troch gean kin. Mar yn stee fan in ‘vrolijke uitsmijter’, meitsje we der dan in ‘vrolijk begin’-foarstelling fan”, zegt Simone Montsma van WIG Producties.

Andere opties zijn de voorstelling schrappen of verplaatsen naar de volgende kerst. Streamen is geen optie, zegt Montsma. ,,Wy meitse teäter. Boppedat, der bart sa’n soad op en neist it toaniel, moatst as publyk der by wêze en yn ‘e seal sitte.”

Alles was zo goed als klaar na zes weken repeteren. Deze week zouden de puntjes op de i worden gezet. Gisteren is bijvoorbeeld de sneeuwmachine nog getest. ,,En it wurke!” Vanavond komt de ploeg toch nog een keertje bijeen om de repetitieperiode af te sluiten. ,,Eltsenien is teloarsteld. Dêr moatte wy it mei ús allen efkes oer ha.”

Nieuws

menu