Dode Boom: Johannes de Boom is overleden. Geboren Fries, rock-'n-roller tot in de rolstoel en de kist. Benutte zijn enorme huidoppervlak als canvas voor ontelbare tatoeages, om zijn pijn en ongemak te 'jinxen' | column Jacob Haagsma

Het heeft de krant nog niet gehaald, maar het is wel waar. Johannes de Boom is overleden. Een ware rock-’n-roll-held, een volhouder die zich door zestig operaties het leven nog niet zuur liet maken, een man voor wie het glas altijd half vol was (letterlijk, letterlijk en oh ja, ook figuurlijk), een man die zijn enorme omvang, en dus dito huidoppervlakte, koesterde als canvas voor ontelbaar veel tatoeages, een man uit duizenden. En toch nog 74 geworden.

Jacob Haagsma.

Jacob Haagsma. FOTO ANNET EVELEENS

Rock-’n-roll als jeugdfenomeen, als iets dat alleen jongeren raakt en aangaat: dat is een valse mythe. Die had losgelaten moeten worden op het moment dat de eerste rockmuzikant 30 werd (wat al verbazingwekkend snel zo was: Bill Haley bereikte die leeftijd net toen zijn Rock Around The Clock de top van de Amerikaanse hitlijst raakte, juli 1955).

Nieuws

menu