Dichter Eeltsje Hettinga uit Burgwerd krijgt Gysbert Japicxpriis voor werk als 'Dichter fan Fryslân'

Eeltsje Hettinga

Voor zijn gedichten die hij schreef als ‘Dichter fan Fryslân’ krijgt de 66-jarige Eeltsje Hettinga uit Burgwerd dit jaar de Gysbert Japicxpriis. Op zaterdag 6 november wordt de prijs uitgereikt.

De adviescommissie noemt ‘Dichter fan Fryslân’ „het beste dat de Friese poëzie de afgelopen jaren heeft opgeleverd”. De Gysbert Japicxpriis is de hoogste literaire onderscheiding voor oorspronkelijk Fries literair werk, vergelijkbaar met de P.C. Hooft-prijs voor Nederlandse literatuur, en wordt sinds 1947 uitgereikt. De prijs wordt toegekend door Gedeputeerde Staten van Fryslân.

De tweejaarlijkse prijs is om en om voor Friestalig proza en poëzie, zo ging de prijs in 2019 naar Aggie van der Meer uit Bolsward voor haar proza.

De adviescommissie bestaand uit Nynke Heeg, Hein Jaap Hilarides en Jannes van der Velde heeft werk beoordeeld dat is gepubliceerd in de periode 2017 tot en met 2020 en heeft daarbij dus niet alleen gekeken naar bundels, romans of oeuvre.

Hettinga werkte jarenlang als freelance journalist. In 1998 debuteerde hij met Akten fan Winter (bekroond met de Fedde Schurerpriis), zijn bundel Ikader werd genomineerd voor de Gysbert Japicxpriis in 2013. Naast de publicaties van vijf poëziebundels is hij op andere gebieden literair actief als vertaler en schrijver van monografieën en essays. Hij was in de periode 2017 tot en met 2019 de eerste Dichter fan Fryslân en schreef in die tijd bijna dertig gedichten.

De Gysbert Japicxpriis wordt zaterdag 6 november uitgereikt in cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward. De prijs bestaat uit een oorkonde, 10.000 euro en er komt 5.000 euro beschikbaar om het werk te laten vertalen.

Nieuws

Meest gelezen