Lisette Ma Neza werkt op Oerol aan haar muziek en haalt de taal uit de poëzie. Vaag? ‘Ik ben immers een poëet’

Lisette Ma Neza is een van de grootste jonge poëtische talenten van het land. En ze maakt ook muziek. Daarom zit ze twee weken op Terschelling.

Lisette Ma Neza, geflankeerd door Peter Somuah (links) en Michelle Samba.

Lisette Ma Neza, geflankeerd door Peter Somuah (links) en Michelle Samba. Foto: Neeke Smit

Lisette Ma Neza – klein, knalrode jurk, dunne lange vlechtjes - moest zich losrukken van de studio van Hessel en Tess van der Kooij in Hoorn, om naar Vurige gesprekken te komen – een van de twee talkshows in Oerol-verband. Ze is er twee weken lang heel intensief bezig met muziek opnemen.

,,Het kan nog van alles worden. Het is niet zo dat we met een eindproduct het eiland zullen verlaten. We zijn vooral aan het experimenteren.” Het is een residency , mogelijk gemaakt door de samenwerking van Oerol met het Rotterdamse festival Motel Mozaique.

Michelle Samba, een oude bekende

In het oorspronkelijke plan waren ook vijf optredens op het eiland opgenomen, maar nu moeten we het doen met de twee nummers die ze in deze talkshow zal brengen. Twee van de vier muzikanten met wie ze in Hoorn aan het werk is, heeft ze meegenomen: de Rotterdamse trompettist Peter Somuah en een oude bekende (ook voor Oerol): multi-instrumentaliste Michelle Samba , oorspronkelijk uit Leeuwarden.

Lisette zelf, 22, werd geboren in Leiderdorp en groeide op in Breda. Nu woont ze in Brussel, wegens een inmiddels afgeronde studie filmregie. Nog een aspect van haar kunstenaarschap. Ze manifesteerde zich al vroeg als dichter, en nu komt daar dus muziek bij. En hoe.

De wisselwerking met haar muzikanten is van cruciaal belang en even later, bij haar korte optreden, blijkt waarom. ,,Peter, speel hoe mijn oma zich voelde toen ze iedereen kwijt raakte”, en daar volgt een pijnlijk droevige trompetsolo, van spaarzame, des te priemender noten.

Zoeken en vinden

,,Het gaat over een zoektocht”, zegt Lisette, ,,zoeken en vinden. Gesprekken voeren, daarin iets vinden en daarop verder gaan. Naar dit eiland gaan en niet met een idee: ik ga dit en dit doen, maar het hier vinden.” Klinkt dat misschien wat vaag? ,,Ik ben immers een poëet.”

En nu legt ze muziek onder haar poëzie, of eromheen. ,,Poëzie zit in verschillende dingen, ook in film. Het gaat me om het gevoel dat in de poëzie zit. Als je de taal weghaalt blijft dat over. En daarmee vertrekken de muzikanten.”

Lisette Ma Neza, jong als ze is, heeft al jaren ervaring in het circuit van spoken word en poetry nights . Ze werd vier jaar geleden zelfs Belgisch kampioen slam poetry . Poëzie op het podium dus, de dichter als optredend artiest.

,,Voor mij gaat dat over: iets aan een ander geven. Een verhaal, een gevoel, een ervaring. Dat je luistert naar elkaar, dat ineens iets van mijn wereld ook van jou kan zijn. Voor drie minuutjes, maar misschien voor langer.”

Publiceren op het podium

Ook al publiceerde ze op haar veertiende al een dichtbundel, ze is vooral optredend dichter. ,,Ik wil heel graag op het podium publiceren. Hoe ver kan ik daarin gaan? Ik kan een hele voorstelling maken, ik kan er alles mee doen. Dat vind ik veel leuker dan een bundel op papier.”

Praten over raciale battles , zoals zij dat noemt, vindt ze ongemakkelijk. ,,Als vrouw van kleur kun je niet iets maken en vergeten dat je een vrouw van kleur bent. Nee, het is eigenlijk geen thema, maar of ik van kleur ben? Ja. U kan niet negeren dat u een witte man bent. Als u schrijft zit dat erin. Zo zit dat bij mij ook, denk ik.”

Prikkelen, vragen stellen, troosten

Dan brengt ze, voor de camera’s van de talkshow, een lied. ,,Zwarte meisjes wenen in witte talen”, is een van de zinsneden. Het is een indrukwekkend gedicht, of klaaglied, over de ramp die haar ouders naar Nederland dreef: de genocide te Rwanda in 1994, die zo’n 800.000 levens kostte.

De trompet van Peter Somuah klaagt als die rouwende grootmoeder, de trommel van Michelle Samba dreigt en ritselt. Misschien zijn het wegen om contact te zoeken met de geest van hun Afrikaanse voorouders. Zo is het met Lisettes vurig en virtuoos gebrachte woorden ook. Die prikkelen, stellen vragen en troosten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Oerol