Drents Museum koestert topstuk van de Europese archeologie als geschenk uit de hemel. Nebraschijf zes weken te zien in Assen

Ver voor Harry Mulisch zich zette aan het schrijven van zijn magnum opus De ontdekking van de hemel was die hemel al lang en breed ontdekt. We stonden er alleen niet bij stil.

Het Drents Museum in Assen presenteert De Nebraschijf, een bronstijdvondst uit de collectie van het Landesmuseum für Vorgeschichte in Halle (Duitsland). Links directeur Harry Tupan. Rechts conservator Bastiaan Steffens.

Het Drents Museum in Assen presenteert De Nebraschijf, een bronstijdvondst uit de collectie van het Landesmuseum für Vorgeschichte in Halle (Duitsland). Links directeur Harry Tupan. Rechts conservator Bastiaan Steffens. Foto: Rens Hooyenga

Dat veranderde toen twee mannen met een metaaldetector in 1999 bij het Duitse plaatsje Nebra, niet ver van Leipzig, een vreemd voorwerp uit de grond haalden. Het bleek een schijf van gepatineerd brons, dertig centimeter doorsnee, met in goud de maan en de sterren.

Nieuws

menu