Saskia Boelsums uit Nieuw-Schoonebeek verovert de wereld met haar fotokunstwerken die aan Rembrandt doen denken

Saskia Boelsums uit Nieuw-Schoonebeek is de laatste jaren met haar fotokunstwerken van landschappen een genre op zich is geworden.

Saskia Boelsums uit Nieuw-Schoonebeek is de laatste jaren met haar fotokunstwerken van landschappen een genre op zich is geworden. Foto: Sake Elzinga

Saskia Boelsums (62) uit Nieuw-Schoonebeek is beeldend kunstenaar met een camera. Met haar schilderachtige landschapsfoto’s maakt ze wereldwijd furore. ,,Ik vind de aarde zo ontzettend mooi. En ik vind het zo ontzettend mooi dat ik dit een tijdje mee mag maken.”

Er loopt een man in het veld achter de Wilmsboo. ,,Potverdorie, een mens”, zegt Saskia Boelsums. Ze lacht. ,,Wat doet hij hier?” We zitten aan tafel met een kop thee voor ons en kijken uit het raam. De zon schijnt uitbundig. In de verte rijzen hoge witte stapelwolken op.

De man houdt stil en kijkt naar het gras. 50 meter verderop wordt het veld begrensd door een beek en een rij bomen. Die staan in Duitsland, net als de boerderijen erachter. ,,We zien hier bijna nooit iemand wandelen” Ze neemt een slok thee. ,,Soms loopt er iemand met een hond over het schouwpad langs de beek.”

We praten over haar loopbaan. Saskia Boelsums is de laatste jaren met haar fotokunstwerken van landschappen een genre op zich is geworden. Sinds 2008 woont ze met haar partner Peter Veen in de Wilmsboo bij Nieuw-Schoonebeek. ,,We huren het van het Drents Landschap.” De schuur naast de boo verhuren ze als vakantiehuisje.

Eeuwenlang was de boo een stal voor het vee, met een klein keukentje voor de knecht, de booheer. De twee gebouwen zijn na een brand in oude stijl teruggebouwd. Ze zijn opgetrokken uit eiken balken, met rieten buitenmuren en daken. ,,Ik heb altijd de wens gehad om op het platteland te wonen in een huis van natuurlijke materialen.”