'De Vaandeldrager' is 'echte man met branie'. Schilderij van Rembrandt begint tournee langs twaalf provincies in Fries Museum

De Vaandeldrager is gearriveerd in het Fries Museum in Leeuwarden. Vrijdag is het schilderij officieel begonnen aan een tournee door Nederland. De aftrap in Leeuwarden vervult directeur Kris Callens met trots. ,,Ik ben ‘grutsk’ en dankbaar’’, zegt hij.

Staatssecretaris Gunay Uslu, directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum en directeur Kris Callens directeur van het Fries Museum voor 'De Vaandeldrager'.

Staatssecretaris Gunay Uslu, directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum en directeur Kris Callens directeur van het Fries Museum voor 'De Vaandeldrager'. Foto Hoge Noorden/Jacob Van Essen

Ietwat triomfantelijk kijkt hij de zaal in. De Vaandeldrager heeft de rechterhand in de zij en houdt de linkerarm, met daarover een lap stof gedrapeerd, voor zijn buikje. ,,Een stoere man met branie’’, vindt conservator Marlies Stoter van het Fries Museum. Ze kan haar ogen bijna niet afwenden van de man op het schilderij De Vaandeldrager, in 1636 door Rembrandt van Rijn geschilderd. ,,Ik hoor hem ook gewoon praten’’, moet ze bekennen.