Dada stierf in Drachten – 100 jaar geleden kwam daar een einde aan de revolutionaire kunststroming

Honderd jaar geleden trad de Duitse kunstenaar Kurt Schwitters op in een bovenzaal in Drachten. Het was achteraf de laatste manifestatie van de roerige kunstbeweging dada.

Marten Winters bouwt - met twee Minervastudenten - in Museum Drachten een nieuwe versie van de Merzbau, met in en rond Drachten verzameld materiaal. De inzameling begon, natuurlijk in de Kurt Schwittersstraat. De wandbekleding - vooral kastdeurtjes en laadjes - werd voor een deel uit containers gevist.

Marten Winters bouwt - met twee Minervastudenten - in Museum Drachten een nieuwe versie van de Merzbau, met in en rond Drachten verzameld materiaal. De inzameling begon, natuurlijk in de Kurt Schwittersstraat. De wandbekleding - vooral kastdeurtjes en laadjes - werd voor een deel uit containers gevist. Foto Jilmer Postma

Hoe zou Drachten zijn geworden zonder de artistieke gebroeders Rinsema, schoenmakers Thijs en Evert? Wat als schoenmaker Evert Rinsema niet tijdens de mobilisatie van 1914-1916 (tijdens de Eerste Wereldoorlog dus) in Noord-Brabant bevriend was geraakt met mede-soldaat Theo van Doesburg? Wat als hij die Van Doesburg niet had voorgesteld aan zijn broer Thijs, kunstenaar, en aan Drachtster gemeentearchitect Cees Rienks de Boer?