Corona bij dansers en spelers: locatievoorstelling ‘Under wetter’ van Tryater niet meer te zien op Oerol

Acteur Lourens van den Akker in 'Under wetter'. Foto: Neeke Smit

De grote locatievoorstelling ‘Under wetter’ van Tryater op Oerol is helemaal afgeblazen. Minstens vier dansers en evenzovele spelers zijn geveld door corona.

De voorstellingen van vrijdag en zaterdag waren al afgelast. Eerst was het plan om te repeteren met vervangende spelers, die van de wal zouden worden gehaald, en de reeks zondag weer voort te zetten.

Maar toen bleek dat meer spelers en dansers positief testten, acht in totaal. Dus werd besloten om alle voorstellingen af te blazen.

Schadepost

Under wetter zou de hele Oerol-periode, dus tot en met 19 juni, worden gespeeld. Deze afgelasting levert een aanzienlijke schadepost op. Bij de eerste reeks voorstellingen in Wergea pasten er 664 bezoekers op de tribune, op de speelplek bij Formerum was de capaciteit iets kleiner. De schade wordt naar verwachting gedeeld door Oerol en Tryater.

,,We hebben coronagelden gehad, dus dat zal het probleem niet zijn”, zegt Valentijn Fit, zakelijk leider van Tryater. ,,Maar op dit moment zijn we nog niet echt met geld bezig.”

De Oerol-editie van Under wetter werd één keer uitgevoerd, donderdagavond voor een publiek van voornamelijk eilanders. Die werd goed ontvangen.

Bij andere gezelschappen op Oerol is nog geen corona geconstateerd, bij medewerkers en vrijwilligers van het festival zijn maar een paar gevallen bekend. ,,De gezelschappen zitten echt in een bubbel, zeker de eerste dagen van het festival”, zegt Siart Smit, algemeen directeur van Oerol. Hij heeft iedereen op het hart gedrukt om toch vooral voorzichtig te zijn.


Nieuws

menu