Corona of niet, veel of juist heel weinig besmettingen: het Bevrijdingsfestival 75+1 gaat door

Corona of niet, veel of juist heel weinig besmettingen: het Bevrijdingsfestival gaat komend voorjaar door. Dat beloofde voorzitter Jorrit Volkers dinsdagmiddag tijdens de presentatie van de plannen in de Blokhuispoort en in Zalen Schaaf.

Gerk Koopmans van de Stichting Friesland 1940-1945 toont een preview van het herdenkings-glas-in-lood-raam dat komend voorjaar in de Blokhuispoort zal verschijnen. Achterin de legerjeep zit Jorrit Volkers, voorzitter van het Bevrijdingsfestival. Foto Niels Westra

Gerk Koopmans van de Stichting Friesland 1940-1945 toont een preview van het herdenkings-glas-in-lood-raam dat komend voorjaar in de Blokhuispoort zal verschijnen. Achterin de legerjeep zit Jorrit Volkers, voorzitter van het Bevrijdingsfestival. Foto Niels Westra

Vorig jaar zou 75 jaar bevrijding grootscheeps worden gevierd in Friesland. Daar stak Covid-19 echter een stokje voor – vrijwel alles, van herdenking tot culturele productie, werd op het laatste moment afgeblazen. Maar de herkansing volgt dit voorjaar, hoe dan ook. 

Er liggen vier scenario’s op tafel waarin beschreven staat op welke manier en op wat voor schaal het Bevrijdingsfestival 75+1 komend jaar gevierd kan worden. ,,We gaan het groots vieren en het gaat sowieso door’’, beloofde Volkers. Hij heeft de krachten publicitair gebundeld met verschillende partijen, onder meer met de theatermakers achter de historische theaterproductie  De Joodse bruiloft,  de voorstelling  Skaad  en  Smokkelbern . Samen vormen zij een platform dat hopelijk ook na komend jaar overeind blijft, want het bevalt iedereen goed om zo nauw samen te werken.

Vooraan bij vaccin

De vier scenario’s variëren van een festival in een strenge lockdowntijd tot een viering in een tijd waarin de teugels losser kunnen. Een volledige lockdown, daar wil Volkers niet aan denken. En trouwens, tegen die tijd is het vaccin al op de markt, daar is hij van overtuigd. ,,Ik sta vooraan!’’

Als de wereld weer ‘open’ gaat, wordt het een ouderwets festival met tien podia, een kinderfestival en met veteranen erbij. Die kans is niet zo heel groot. Als de situatie is als nu stelt de organisatie zich flexibel op. Dan worden er weliswaar maar dertig mensen bij een theatervoorstelling toegelaten, maar dan wordt die ook live gestreamd of meerdere keren in kleine vorm gespeeld. Dan gaat de muziek de provincie in, op tour langs kleine zalen, komt er een wandelproject voor kinderen en lessen op school. Een kwestie van schakelen en aanpassen, aldus Volkers, die zich gesteund weet door gemeente en provincie.

Veteranen popelen

De Canadese veteranen staan volgens hem ‘al te popelen’ om naar Leeuwarden te komen, maar mocht het toch niet lukken, dan gaan ze chatten met schoolkinderen en komt er een documentaire. En het traditionele gezamenlijke ontbijt voor ouderen wordt dan door legervoertuigen bij hen thuisbezorgd.

Ambitieuze plannen

Cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes gelooft in de ambitieuze, dappere plannen. ,,Dit giet troch’’, ze weet het zeker. Journalist en theatermaker Auke Zeldenrust van  De Joodse bruiloft , dat tussen 9 april en 4 mei wordt hernomen, vertelde dat op de dag van de Dodenherdenking een Joods namenmonument bij de Joodse school van Leeuwarden wordt onthuld. En in de Blokhuispoort wordt op 6 mei een 6 bij 3 meter groot glas-in-lood-herdenkingsraam, ontworpen door Gerard Groenewoud en Tilly Buij, geplaatst. Dit project wordt gefinancierd door de stichting Friesland 1940-45.

De makers van  Skaad , een door Marijke Schermer geschreven voorstelling over de omstreden verzetsheld Gerard Reeskamp, waren vier dagen aan het repeteren toen de lockdown dit voorjaar werd afgekondigd. Zij betreden in april en mei alsnog het podium en ook  Smokkelbern,  over de redding van Joodse kinderen, zal alsnog te zien zijn. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan de ‘Canadian Trail’ van de zogeheten Liberation Route; een Europese auto, fiets- en wandelroute die onder meer van het puntje van Normandië tot in Friesland voert. 

En er is nog meer: de iepenloftspullen van Burgum en van Dronryp, allebei geregisseerd door Theo Smedes, gaan over de Tweede Wereldoorlog. Er is eind april een herdenkingsbijeenkomst in de Bonifatiuskerk gewijd aan de evacuées uit Limburg die naar Friesland kwamen. De 5-meilezing in de kerk van Huizum wordt dit jaar door schrijver Geert Mak gegeven.

Alle initiatieven komen samen in een bevrijdingsagenda die te bekijken is op .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
Instagram