Claudy Jongstra uit Spannum maakt opnieuw kans op eretitel Kunstenaar van het Jaar

Claudy Jongstra. Foto: eigen foto

De laatste ronde van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2022 is gestart. Claudy Jongstra uit Spannum maakt opnieuw kans de eretitel in de wacht te slepen.

Na verschillende voorrondes, waarbij publiek en jury kunstenaars voordroegen en kozen, zijn nu de laatste acht kandidaten voor de titel Kunstenaar van het Jaar 2022 bekend. Claudy Jongstra (Roermond, 1963) is er weer bij, in 2019 won ze ook al.

Het publiek mag kiezen. Wordt het Jongstra met haar textiele werken of Lotta Blokker met haar sculpturen die de kwetsbare mens verbeelden? Wordt het opnieuw Iris van Herpen , die internationale faam geniet vanwege haar bijzondere (soms 3D-geprinte) jurken? Of Theo Jansen met zijn grote strandbeesten van pvc-buizen die in de wind als vanzelf gaan lopen?

Het publiek kan ook kiezen voor Studio DRIFT van Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, die met een multidisciplinair team werken aan ervaringsgerichte sculpturen, installaties en performances. Of voor de aangrijpende schilderijen en tekeningen van Nour-Eddine Jarram , die vorig jaar nog in Kunstlokaal No8 in Jubbega exposeerde. Maar misschien wordt Elise van der Linden met haar fotografie, ruimtelijke en video-installaties. Als fotograaf Erwin Olaf de titel wint is dat voor hem ook voor de tweede keer. Hij won in 2014.

Kunstenaar van het Jaar wordt georganiseerd door de Stichting Kunstweek. De winnaar van de verkiezing wordt op 5 november bekendgemaakt. Dan is ook de lijst met honderd meest gewaardeerde Hedendaagse Kunstenaars bekend. De hoogst eindigende 65-plusser wordt gekroond tot Briljanten Kunstenaar, degene onder de 35 jaar met de meeste stemmen tot Talent van het Jaar.

www.kunstenaarvanhetjaar.nl

Nieuws

menu