Bundel met jong dicht- en fototalent wordt huis-aan-huis verspreid in Leeuwarden

Marijke Huisman, een van de deelnemende dichters.

Poëzie en fotografie van jong talent, gebundeld in het boekje Samen. Dat wordt eind februari huis-aan-huis bezorgd in Leeuwarden. Omdat het Poëzieweek is.

Eind februari is die Poëzieweek al lang voorbij, want die begint donderdag. Maar dat is ook de week dat tien jonge dichters, of ‘woordkunstenaars’, aan het werk gaan. Dichters en fotografen worden gekoppeld: vijf fotografen maken een foto bij een tekst van ‘hun’ dichter, de andere vijf zijn eerst aan zet waarna daar een gedicht bij gemaakt wordt.

Het thema is hetzelfde als dat van de Poëzieweek, Samen , en dat wordt ook de titel van dit boekje. Dat is een gezamenlijk initiatief van City Of Literature, festival Explore The North, dichtersplatform Dichter Bij Leeuwarden en dbieb, de Leeuwarder bibliotheek. Die willen voortaan, aangevuld met het podium De Westerkerk, samen optrekken in zaken van literatuur onder de noemer Letteren In Leeuwarden.

Onderdeel stage

Dit project is bedacht door Annelies Visser, studente aan de Academie voor Popcultuur en stagiaire bij Dichter Bij Leeuwarden. Het is dan ook onderdeel van haar stage. ,,Ik bin eins fotograaf, dat woe ik keppelje oan poëzij om in artistike fisy te ûntwikkeljen.”

De tien fotografen, onder wie Daphne Roos, Alwin Sinnema, Nick Veenstra en Annelies zelf, komen uit haar netwerk. De dichters voornamelijk uit het bestand van Dichter Bij Leeuwarden. Op Joël Huitema na, die een bundel in eigen beheer uitbracht, hebben ze geen van allen ooit iets gepubliceerd. Huitema is de enige dichter in het Fries. Verder staan onder anderen Afrida Adema, Iris Dicke, Marijke Huisman en Bram Bolte in het rijtje.

,,Wy woene foaral fokusje op jong talint, omdat dat fierder yn Ljouwert hast gjn poadium hat”, zegt Annemarie Lindeboom, van Dichter Bij Leeuwarden.

Nieuws

menu