Trombonist en bandleider Chris Barber speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van de Britse pop. Nu is hij overleden, hij werd 90

Chris Barber in Breda, 2003. Foto: ROBERT VOS

De Engelse bandleider en trombonist Chris Barber is dinsdag overleden. Hij werd 90 jaar oud en leed al enkele jaren aan dementie.

Chris Barber werd geboren in 1930 in Welwyn Garden City. Hij leerde aanvankelijk viool spelen, maar toen hij rond zijn vijftiende interesse kreeg in jazz schakelde hij over op de trombone. Barber speelde in verschillende groepen en concentreerde zich vooral op oudere stijlen als dixieland en ragtime.

Skiffle

Maar ook blues en rhythm and blues kwam op het repertoire. In de jaren vijftig en zestig bracht hij verscheidene Amerikaanse bluesartiesten naar Engeland, waarmee hij een sleutelrol had in de ontwikkeling van de Britse popmuziek. In 1998 maakte hij een album met de Ierse zanger Van Morrison en skiffle-icoon Lonnie Donegan.

Vooral in de jaren vijftig was Barber ook actief in de autoracerij. De muziek hield hij langer vol: hij toerde tot op hoge leeftijd met zijn big band. Daarin speelde Bert Brandsma uit Garyp de laatste jaren klarinet en tenorsaxofoon.

Nieuws

menu