Waarom duizenden bomen in 2022 gaan wandelen door het centrum van Leeuwarden

'Bosk'-bedenker Joop Mulder op het Waddencongres in De Harmonie in Leeuwarden, 2018 Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Leeuwarden krijgt in 2022 een ‘wandelend bos’, dat zich honderd dagen door de stad zal bewegen. Het is een kunstproject in het kader van Arcadia.

Zo’n 1500 bomen gaan zich honderd dagen lang, tussen mei en augustus 2022, door de stad bewegen. Daar worden allerlei culturele activiteiten aan gekoppeld. Het wordt het grootste project van Arcadia . Dat is de eerste ‘triënnale’ van LF2028, de organisatie die de legacy van Culturele Hoofdstadjaar 2018 vorm moet geven, en Bosk is het eerste levensteken daarvan.

Het is, op verzoek van de organisatie, bedacht door Joop Mulder, oprichter van Oerol en de afgelopen jaren bezig met landschapskunstproject Sense Of Place, en kunstenaar en landschapsarchitect Bruno Doedens. Mulder overleed onverwacht in januari.

Eerbetoon aan Joop Mulder

,,Joop kon met een twinkeling in de ogen de boel op stelten zetten”, zegt Sjoerd Bootsma, artistiek leider van Arcadia , ,,maar altijd met een heel belangrijke boodschap: over de relatie tussen cultuur en natuur. Dit project wordt een eerbetoon aan Joop, in zijn geest. We hopen dat heel veel mensen hier een twinkeling van in de ogen krijgen.”

Hoe de bomen zich straks door de stad bewegen, en welke culturele projecten eraan gekoppeld worden, wil Bootsma nog niet kwijt. ,,Het wordt een heel hoopvol beeld van hoe de stad ook zou kunnen zijn.” In april wordt er meer bekend gemaakt, ook over de rest van het Arcadia -programma.

Tegels eruit, planten erin

,, Bosk gaat ook over vergroenen, klimaatadaptatie. De hoop dat mensen de tegels uit hun tuinen halen, en er planten voor terugplaatsen. Of bomen.” Bosk is een echt, eigen LF2028-project, benadrukt Bootsma, met de gemeente. ,,Met De Reuzen haalden we in drie dagen 300.000 mensen naar Leeuwarden. Hiermee willen we in 100 dagen minstens evenveel mensen trekken.” Dat zou nog coronaproof kunnen ook, mocht dat dan nog aan de orde zijn.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Arcadia