Bevrijdingsfestival: geen gehos op Oldehoofsterkerkhof en Mata Hariplein. Wat dan wel?

Commissaris van de koning Arno Brok ontsteekt het bevrijdingsvuur, zangeres Elske DeWall kijkt toe. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Het Bevrijdingsfestival gaat voor de tweede keer niet door in de vertrouwde vorm. Er is wel een online-editie, vanuit De Harmonie en popcentrum Neushoorn.

Voor de tweede keer moet Leeuwarden het op Bevrijdingsdag stellen zonder feestende mensenmassa’s. In plaats daarvan is er een programma vanuit De Harmonie en de overburen, popcentrum Neushoorn, via het scherm te volgen.

Het programma in De Harmonie wordt live uitgezonden door Omrop Fryslân en kent namen als Wulf, Davina Michelle, Tino Martin (dat zijn allebei ‘landelijke ambassadeurs’, die onder normale omstandigheden per helikopter de festivals in het land hadden afgereisd) Boaz (uit Harlingen), De Kast, Wiebe Kaspers en het Noord Nederlands Orkest, dat werk speelt van enkele Joodse componisten.

Tafelgesprek

Daarnaast is er een inhoudelijke component: het Vrijheidscollege van schrijver Robert Vuijsje en het tafelgesprek met veteranen. Op de aangeleverde bijdragen van de beide landelijke ambassadeurs na, komen alle optredens uit de Aegon-zaal van De Harmonie: sommige live, sommige van tevoren opgenomen.

Het programma van Neushoorn wordt, behalve via bevrijdingsfestivalfryslan.nl , ook uitgezonden op de eigen Facebook-pagina. Ook hier gaat het om een mix van live- en van tevoren opgenomen optredens, allemaal vanuit de Arena-zaal in Neushoorn. Daaronder zijn De Kift, Sweetgodanimals, Electric Hollers, Moonradio en de Gaasterlandse hiphopgroep Noorderlicht.

Deze uitzending wordt in feite een xxl-versie van NTV (Neushoorn Television, een knipoog naar muziekzender MTV), de tweewekelijkse muzikale online-talkshow met vooral Friese bands die Neushoorn in coronatijd maakt, met internetplatform 3voor12. Dat presentatieteam doet interviews en dergelijke, Femke de Walle van Omrop Fryslân praat alles aan elkaar.

Dansen met uitzicht op Mata Hariplein

De afsluiter is een dj-set van Steff Da Campo en Ricardo Silvio, op het balkon van de artist lounge . Vandaar heb je uitzicht over het Mata Hariplein, de plek die bij normale Bevrijdingsfestivals vol staat met dansende feestgangers.

Nieuws

menu