Betoverende dorpswandeling rondom kunstenaarsdorp Pingjum

Pingjum maakt zijn naam als kunstenaarsdorp weer eens waar, ditmaal met een oogstrelende en liefdevolle Kunst Kuier rondom het dorp. Corona is voorbij, leve de kunst!

Fotowerk van Nynke Brandsma langs de Rommerdalaan: de kerk van Pingjum wordt bestormd door 'mannen in blauwe pakken'.

Fotowerk van Nynke Brandsma langs de Rommerdalaan: de kerk van Pingjum wordt bestormd door 'mannen in blauwe pakken'. FOTO LC

Twintig kunstenaars uit Pingjum en omgeving tonen in totaal dertig werken langs het schelpenpad dat aan de zuidrand langs het dorp loopt en langs het pad (de Rommerdalaan) dat door de akkers voert, een initiatief van Kunst Achter Dijken.

Van foto’s tot installaties tot schilderijen - na de beperkingen van afgelopen coronajaar is het een enorme opluchting om weer eens een kunstroute te lopen, een opluchting die aan het euforische grenst, zeker bij mooi weer, als het fluitenkruid en de boterbloemen in de wind zwieren, de meidoorn en het vers gemaaide gras geuren.

Kunst uit de chaos van de wereld

Uit de Kunst Kuier als totaalproject blijkt een grote liefde voor de omgeving en voor cultuur. De grote werken, op aluminiumplaten van 1 bij 1,5 meter gedrukt, staan in grote houten frames langs de wandelroute. Met een QR-code kunnen passanten nadere informatie over de kunststukken vergaren, maar dat is geen must: gewoon de beelden op je in laten werken, de sfeer proeven en steeds zelf een brug tussen de omgeving en het kunstwerk proberen te slaan, volstaat ook.

Een van de exposanten is Nynke Brandsma, een fotografe die opgroeide in Pingjum en die twaalf jaar geleden het waddendorp voor hoofdstad Amsterdam verruilde. Nu is ze terug, in de Kunst Kuier, met drie fotografische werken. Ze liet zich inspireren door de twee thema’s: landschap en ‘Uit de chaos van de wereld maak je eindelijk iets dat van jezelf is’.

Vooral die laatste invalshoek leverde interessant werk op. Brandsma maakte onder meer een foto van een vrouw die met een emmer op het hoofd door zompig boerenland wankelt. Zo ongeveer voelde ze zich het afgelopen coronajaar ook, zegt Brandsma. Alleen, richtingloos, niet goed wetend wat te doen, wat toe voegen aan de wereld.

Mens op vrolijke zoektocht

Inmiddels is ze er wel uit, zo lijkt het. Kunst moet ze maken, foto’s en installaties, mooie dingen, dingen die de tijdsgeest omvatten of aanraken. Zoals het werk Metafoor van een mensachtig kinderlijk wezen dat door het grote oneindige lijkt te zweven en een ijsklomp stofzuigt. Het is een koortsachtig beeld, vervreemdend en op een gekke manier ook vrolijk, alsof het menswezen op een vrolijke zoektocht is.

Langs het schelpenpad staan nog een paar dingen om langere tijd bij stil te staan. Bijvoorbeeld de serie mini-zwart-wit-portretjes Sjongfammentreast die beeldend kunstenaar Gerben Gerbrandy het afgelopen jaar maakte in de beslotenheid van zijn huis toen hij oude cd’s terugluisterde. Ontroerend om zo’n hoogstpersoonlijk intiem coronaproject in het grote niets te zien shinen , te midden van akkers en velden, met de zeedijk op de achtergrond en daarboven de grote brede lege blauwe lucht. Dat gun je Gerbrandy, net als al die andere kunstenaars: die ruimte.

Kunstenaarsdorp

Die ruimte viert de Pingjumer edelsmid Elske Klik met de kleurrijke bloemen die ze opbouwde uit servies, en die viert ook het kunstenaarsduo Bauke Terpstra en Tanja van Abbema dat een tempeltje van wilgentenen en ‘pakjestouw’ bouwde en langs de wandelroute plaatste. Titel: ‘ Een baken van licht ’. Wie daar op zijn gemak over na wil denken, kan in de installatie plaatsnemen en door een raster naar de wereld kijken. Even rust.

Ja, lacht Nynke Brandsma, wat maakt Pingjum nou ‘een kunstenaarsdorp’. Misschien is het wel heel basaal. Het is een van de eerste dorpen na de Afsluitdijk, dus: een hoop import, een hoop Amsterdamse bezoekers. Maar er zit ook iets in de plaatselijke bevolking zelf. Er zijn kunstavonden, er is een bepaalde saamhorigheid, iets wat bindt. En altijd de wind, altijd de zee, vlakbij. Ze is blij dat er al belangstelling is voor een van haar fotowerken, iemand uit het dorp wil het kopen. ,,Dat stimuleert ontzettend.’’

Wie de Kunst Kuier wil lopen, kan dat tot 3 juli doen. De toegang is gratis. Start tegenover Burenlaan 1 in Pingjum. Meer informatie: kunstachterdijken.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur