'Bescheiden stormloop' op museumkaartjes

Het Fries Museum liet een ijskar van La Venezia komen en deelde dit weekeinde tussen 12 en 2 uur ijsjes uit aan de bezoekers. FOTO NIELS WESTRA

Het openingsweekeinde was feestelijk voor de Friese musea. Twee dagen van blije, geduldige bezoekers en van opgetogen vrijwilligers.

Opvallend veel Nederlands sprekende echtparen brachten dit weekeinde een bezoek aan de Friese musea - toeristen uit het hele land die er, gevaccineerd en wel, weer op uit kunnen trekken. Vrijwillers en personeel van museum Het Damshûs in Nij Beets, het Fiskershúske in Moddergat, Mar & Klif in Oudemirdum en het Planetarium in Franeker beleefden twee feestelijke dagen met vrolijke bezoekers.

Het Planetarium was het hele weekeinde uitverkocht, bij de andere musea liep het lekker door, meldt Mirjam Pragt van de Friese Museumfederatie. ,,Iedereen is er echt weer aan toe!’’ Zelfs voor spontaan bezoek was nog ruimte, want enkele musea hebben een paar kaartjes in hun tijdsloten gereserveerd voor dit soort onverwachte ‘aanlopers’.

230 mensen per dag

Het Fries Museum kan zich dat niet permitteren - daar mogen elk half uur twintig mensen in. Dat is zo weinig, dat men zich geen reservekaartjes kan permitteren.

De kaarten voor de nieuwe tentoonstelling Haute Bordure waren donderdag al uitverkocht. Het Fries Museum mag een persoon of huishouden per 10 vierkante meter ontvangen, en dat betekent een maximum aantal bezoekers van 230 mensen per dag. Het Princessehof ontving op een dag 98 mensen.

Het Fries Museum kan makkelijk het dubbele aantal aan, zegt woordvoerster Janke Vlas. Om toch nog wat bezoekers te krijgen, is het museum tot het eind van Haute Bordure ook op maandag geopend. Wie een kaartje wil, moet vroeg boeken, want veel tijdsloten zitten voor de komende week al vol.

Minder vrijwilligers

Wat Mirjam Pragt van de Museumfederatie enige zorgen baart, is het vrijwilligersbestand van de noordelijke musea. Nogal wat vrijwilligers zijn afgelopen jaar vertrokken, ze zijn toch angstig geworden voor corona.

Pragt schat dat het bestand met ongeveer een derde is gekrompen. ,,We komen niet direct in de problemen, dit is meer een langetermijnding’’, zegt ze. Oudere vrijwilligers geven ook aan liever iets ‘achter de schermen’ te doen, dan achter de balie te staan. ,,We hopen dat mensen weer zin krijgen om ons te helpen, het is zo leuk en ab-so-luut veilig. We weten nu hoe dit moet.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur