Belastingdienst is Fries vergeten: 'Het is strijdig met de verplichting van de overheid om gebruik van Fries te stimuleren'

Een nieuw wetsvoorstel beperkt Friese niet-commerciële stichtingen om hun balans en resultatenrekening in het Fries te maken. De Belastingdienst wijst goede doelenstichtingen in Friesland er niet op dat zij op hun website mogen communiceren in de Friese taal. Het zal geen kwade opzet zijn, maar het is strijdig met de verplichting van de overheid om het gebruik van het Fries te stimuleren, vindt hoogleraar Belastingrecht Sigrid Hemels. Zaterdag is ze een van de drie sprekers tijdens de Fedde Schurerlezing.

Sigrid Hemels: ,,Den Haag, vergeet het Fries niet.''

Sigrid Hemels: ,,Den Haag, vergeet het Fries niet.'' FOTO MILDRED RAMZAN-CHAND

Een klein bericht in de krant trok destijds de aandacht van hoogleraar Belastingrecht Sigrid Hemels aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Een goede doelenstichting in Friesland zou de anbi (algemeen nut beogende instelling)-status worden afgenomen omdat de website in het Fries was. Logisch, want de Stifting Fryske Oekumenyske Tsjerketsjinsten yn Súdwest-Fryslân (FOET) verzorgde kerkdiensten in de Friese taal – dat gebeurde twintig jaar lang tot en met 2018.

Nieuws

Meest gelezen