Een 'Literaire bank' van eikenhout en van poëzie, wegens City Of Literature en een project over eenzaamheid. Wat is daarvoor een mooiere metafoor dan een bank? 'Kom erbij zitten'

De Literaire Bank. hier nog in karton, seconden voor de onthulling. Foto: Niels Westra

Een bank gemaakt van massief eikenhout, maar ook van poëzie. Dat is de Literaire Bank, donderdag onthuld als onderdeel van City Of Literature en Over de drempel.

Kunstenaar en meubelmaker Ineke van der Blom ontwierp deze bank, die een vaste plek heeft op het grasveldje bij de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Dichter Sytse Jansma zorgde voor de poëtische invulling, waarbij hij aansloot bij zijn project Sprekende stenen .

Dat behelst gedichten en verhalen, ontsloten met QR-codes die horen bij verschillende stenen met gezichten erop, die ook weer terugkeren op de bank. Dat levert een gemakkelijk te belopen reeks op, al spreekt Jansma liever niet van een ‘route’.

Een metafoor voor ‘eenzaamheid’ en ‘ontmoeting’

Remco Kuiper, Nicole van den Berg, Gemale Bofunda en Raymond Muller leverden bijdragen, na gesprekken met ‘ervaringsdeskundigen’ omtrent het thema eenzaamheid. Dit is onderdeel van het Arcadia-project Over de drempel , met precies dat als thema.

Wethouder Hein Kuiken zag wel meer van zulk soort banken voor zich in zijn gemeente, ook in dorpen als Grou en Stiens. Jansma’s gedicht staat in twee talen op deze bank, zelf een mooie metafoor voor ‘eenzaamheid’ en ‘ontmoeting’. De Nederlandstalige versie met de titel Eenzamens aan de voorkant en de Friese, met de minstens zo woordspelige titel Iensuminske , op de achterkant.

Nieuws

menu