Art Connection brengt horeca en musici bijeen

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

Art Connection werpt zich vanaf 1 oktober op als ‘podium’ waarop horecaondernemers, theatermakers en muzikanten elkaar kunnen vinden. Ed van Dijk bemoeit zich verder niet met hun afspraken.

Ed van Dijk van Art Connection organiseert al 35 jaar exposities in horecagelegenheden en andere instellingen. Zo’n acht jaar geleden kwamen daar op kleine schaal muziek- en theateroptredens bij. Vanwege de coronacrisis ging een deel daarvan niet door. Enkele zorgcentra benaderden hem met de vraag of hij wel iets anders voor hen kon organiseren. Hij legde contacten met musici, onder wie Melvin van Eldik en Remko Hoitsma, die buiten voor bewoners optraden. ,,Dat was vooral in mei en juni.’’

Omdat beide kanten van het spectrum klappen hebben opgelopen, stelt Art Connection voor meer samen te werken in het streven naar ,,gezelligheid, culinair genot in een aantrekkelijke omgeving van kunst en muzikale theatrale klanken’’. Onder de noemer Horeca en Cultuur Samen Sterker heeft Van Dijk samenwerking gezocht met de Friese afdeling van Horeca Nederland. Hij biedt zowel horecabedrijven als musici en theatermakers de gelegenheid met elkaar in contact te komen. Op de website artconnectionexpo.nl staan vanaf 1 oktober onder de noemer ‘cultuur en muziekbank’ twee lijsten: een met artiesten die beschikbaar zijn voor kleine optredens, en een met horecagelegenheden die hier belangstelling hebben. ,,Ze moeten zelfstandig afspraken maken, daar ga ik niet tussen zitten’’, aldus Van Dijk.

Hij heeft de gemeente en provincie op de hoogte gebracht van zijn initiatief en hoopt op enige steun. ,,Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een bijdrage aan een horecagelegenheid die een muzikant in wil huren, of een soepele vergunningverlening.’’

De concertreeks die Van Dijk organiseert in de Kanselarij zou vanwege de coronamaatregelen maximaal 35 man publiek mogen ontvangen. Die verhuist hij daarom tot begin januari naar de lobby van het WTC. ,,Daar kan ik wel 100 tot 150 personen kwijt, want je moet toch enig publiek hebben.’’ De reeks concerten opent 25 oktober met jazz van de Blues Gate Band. Gevolgd door klassieke concerten van onder andere het Fries Kamer Orkest en het Duo Le Cointre.