Zuiderzee, IIS, Paradys: Arcadia, waar kunnen we nog naartoe nu deze cultuurhonderddaagse nog maar ruim een week duurt?

Een werk van Charles Avery op 'Paradys'.

Triënnale Arcadia biedt honderd dagen cultuur, om na te denken over wat we achterlaten voor de volgende generaties in dit bêste lân fan d’ierde. We hebben nog maar ruim een week − of toch niet? Waar kunnen we nog naartoe?

Formeel houdt Arcadia, de ‘honderddaagse’ die op 7 mei van start ging, zondag 14 augustus op. Maar het lijkt erop dat er die dag nog niet definitief een punt wordt gezet, eerder een komma. Verscheidene activiteiten lopen nog wel even door.

Zoals een van de grotere theaterprojecten onder deze vlag: de locatievoorstelling Het verdriet van de Zuiderzee , die Orkater gaat spelen aan de IJsselmeerkust bij Oudemirdum. Over wat de aanleg van de Afsluitdijk, ruim 90 jaar geleden, wel niet aanrichtte in het ecosysteem van die Zuiderzee, of IJsselmeer zoals dat water sindsdien heet.

Succesopties

De reeks loopt van 10 augustus tot en met 11 september, eventuele succesopties daargelaten. De officiële première is 13 augustus. De kaartverkoop verloopt voorspoedig: verscheidene voorstellingen zijn al uitverkocht, maar bij bijvoorbeeld de avondvoorstelling van 14 augustus is er nog plek en vanaf 21 augustus moet het ook wel lukken.

Verschillende exposities, zoals Stroomopwaarts in verschillende musea in Zuidoost-Friesland en Fertile Grounds in het Fries Museum, lopen ook nog even door. Paradys , de internationaal getinte kunstmanifestatie in het parklandschap van Oranjewoud, is in ieder geval met twee weken verlengd , tot 28 augustus. Verder is onder andere de Terp fan de takomst in Blije permanent te zien.

De programmalijn IIS kende misschien een vroeg hoogtepunt met de locatievoorstelling Under Wetter van Tryater, maar verschillende kleinere projecten binnen deze ‘mienskipslijn’ gaan na 14 augustus ook nog door. Op 6 augustus is er de presentatie van de eerste Bezinningsboom in de hal van het Leeuwarder gemeentehuis aan het Oldehoofsterkerkhof. Er komen meer van zulke ‘bomen’, door ouderen en kinderen behangen met kunstwerkjes en gedichtjes die hun eigen wensen voor de toekomst verbeelden.

Merel bouwt een nestje

De bomen van Bosk zijn intussen ook aangekomen op dat Oldehoofsterkerkhof − de laatste halte, althans in dit verband. Daarna gaan ze de provincie in. Tussen en rond de bomen spelen zich ook de laatste week nog verschillende activiteiten af, die onder andere samenhangen met de verrichtingen van enkele tientallen kunstenaars in het Bosklab . Maar het mooiste nieuws is dat een merel een van de bomen van Bosk heeft uitgekozen om een knus nestje te bouwen.

JACOB HAAGSMA


Nieuws

menu