Arcadia is losgebarsten: honderd dagen cultuur om eens flink na te denken over wat we achterlaten voor de volgende generaties. Waar kunnen we dit weekend naar toe?

Scène uit Under Wetter van Tryater. Foto Anna van Kooij

Arcadia, de honderd dagen durende cultuurmanifestatie, is in alle hevigheid losgebarsten. Waar zou je dit weekend naar toe kunnen? Een greep, dit is nog lang niet alles.

Under Wetter , de grote locatievoorstelling van Tryater , ging vorig weekend onder veel bijval in première. Tussen het bevroren openingsbeeld van een dorpsgemeenschap op het ijs, als een schilderij van Hendrick Avercamp, en de verpletterende verbeelding van stijgende waterspiegels aan het eind speelt zich een rijk schouwspel af.

Allerivichst moai byld

Het is een stuk over relevante vragen: hoe komt het met de ijsbaancultuur als er amper ijs is? Wat doen we met die stukken land, hoe gaan we om met klimaatverandering? En met boeren en hun problemen? LC-recensent Sietse de Vries was lovend, ook over het slotbeeld . ‘It is in allerivichst moai byld. As Fryslân oait fergiet, dan graach sa.”

Under Wetter speelt zich af op de ijsbaan van Wergea en is lang niet de enige Arcadia-activiteit buiten Leeuwarden. Uitgesteld geluk , onder auspiciën van Leeuwarden City Of Literature, doet dit weekend Harlingen (vanavond), Sint Annaparochie, Bornwird en Oosthem aan.

Honderd bestelde verhalen

Dit is eigenlijk de tegenpool van het grootschalige spektakel bij Tryater. De opzet is eigenlijk heel simpel: een verhaal, verteld in een tuin.

En dat keer honderd: het aantal bestelde verhalen, bij schrijvers in binnen- en buitenland, over het paradijs en wat dat zou kunnen zijn. Een Decamerone (dat was uiteraard de inspiratiebron) voor deze tijd.

Bosk , het inmiddels beroemde, door de Leeuwarder binnenstad wandelende bos, zou dit weekend bij de Beurs (Campus Fryslân) moeten aankomen. Aan deze schepping van Bruno Doedens (die het bedacht met wijlen Joop Mulder) komt ook een stevig randprogramma te pas, met verschillende tentoonstellingen en zo.

Zaterdagmiddag is er een programma met pop-upoptredens van de jonge danseressen van de Friesche Balletschool, het Leeuwarder Kamerkoor (een voorproefje van hun jubileumconcert van twee weken later, in de Grote Kerk in Leeuwarden) en vertellers, die speciaal voor een jong publiek verhalen vertellen over bossen en bomen.

Het hangt samen met Bosk maar het speelt zich elders af, langs de Potmarge: de Fluistertuin . Een half verborgen plek die het stadslawaai wil verdrijven ten gunste van de taal van de bomen. Geen wonder dat geluidskunst er een grote rol in speelt. Tristan Visser en David Marcel de Jong maakten een werk dat te ervaren valt met een fluisterbootje, Depy Antoniou en Teodóra Róka maakten een ‘participatieboom’ waar bezoekers zelf voorwerpen en daarmee geluiden kunnen bijdragen en Jolle Roelofs maakte een ‘megawaterfoon’ waar je ook al zelf mee aan de slag kunt. Nog verder weg, in Exmorra: Dichter Op De Deel, een poëziemanifestatie met dichters over klimaat en landschap.

De bomen van Bosk worden verplaatst door vele vrijwilligers. Om ook bomenvrienden met een normale baan de kans te geven om mee te duwen, wordt er voortaan ook op dinsdagavond en donderdagavond gesleept. Opgeven kan via bosk.fr l.

arcadia.frl

Nieuws

menu