Een ritueel om 'Bosk' af te sluiten, locatiespektakel aan de IJsselmeerkust: Arcadia, waar kunnen we nog naar toe dit laatste weekend - en daarna?

'Bosk' bij de eerste halte: het Leeuwarder station. Foto: Hoge Noorden/Jacob Van Essen

Triënnale Arcadia: honderd dagen cultuur, om na te denken over wat we achterlaten voor de volgende generaties in dit bêste lân fan d’ierde. Komend weekend wordt het afgesloten. Waar kunnen we nog naartoe?

Het laatste weekend van Arcadia, de eerste cultuurhonderddaagse die als legacy van Leeuwarden-Fryslân 2018 om de drie jaar terug gaat keren, staat voor de deur. Zonder enorme slotspektakels, want Arcadia gaat eerder om de inhoud dan om het vuurwerk.

Bosk , toch wel het grootste Arcadia-project, krijgt wel een afsluitend ritueel, zondagavond acht uur. De aard daarvan blijft nog even geheim. Maar het zal wel recht moeten doen aan dit bos dat de afgelopen drie maanden door Leeuwarden gewandeld heeft en van de plekken waar het halt hield steeds oases maakte van groen, koelte, zachte intimiteit.

Daarna gaan de bomen, zo’n 1200 in getal, de wereld in. Ze worden eerst nog ergens opgeslagen, want zo lang ze nog bloeien, kunnen ze eigenlijk de houten bakken die nu hun verblijfplaats vormen niet verlaten. Daarna worden ze herplant op verschillende plekken in de provincie.

Drijvende rijstakkers

Er komen meer Arcadia-projecten aan hun eind, dit weekend. maar niet allemaal met evenveel fanfare. Collectief De Onkruidenier beëindigt de tentoonstelling Swiet-Swit: oogst van de toekomst , over nieuwe scenario’s omtrent de zee, de verzilting en wat dat voor de toekomst van ons voedsel betekent, met een manifestatie in de hal van het Fries Museum, zondagmiddag. Met het hele gezin samen drijvende rijstakkers bouwen: het is maar een van de manieren waarop je deel kunt uitmaken van dit onderzoek.

Uitgesteld geluk , verhalen voorgelezen in tuinen en op andere intieme plekken, beleeft dit weekend zijn laatste drie edities: in Oudemirdum, Leeuwarden (en wel Bosk ) en Franeker.

Arcadisch parklandschap

Daarentegen is Orkater nog maar net begonnen met het locatiespektakel Het verdriet van de Zuiderzee . De première is zaterdagavond aan de IJsselmeerkust bij Oudemirdum, de reeks loopt zeker tot en met 11 september. Verscheidene voorstellingen zijn al uitverkocht, maar zo vanaf 21 augustus is er wel weer plek.

Verschillende tentoonstellingen lopen ook nog wel even door, met als meest in het oog springende wel Paradys , toonaangevende internationale kunstenaars die vaak speciaal voor de locatie, het arcadische parklandschap van Oranjewoud, hun werk maakten. Na een trage start, qua kaartverkoop, liep het flink door, reden waarom deze manifestatie met twee weken is verlengd: tot en met 28 augustus.

Ook verschillende onderdelen van ‘mienskipsproject’ IIS lopen nog door of moeten zelfs nog beginnen. Kijk daarvoor op https://arcadia.frl/projecten/iis/

Nieuws

menu