Voodoodrums in Bosk, een toekomstige terp, een toiletgebouw op het Jacobijnerkerkhof: Arcadia, waar kunnen we naar toe?

Dit is de Terp van de Takomst en zaterdag wordt hij geopend

Triënnale Arcadia biedt honderd dagen cultuur, om na te denken over wat we achterlaten voor de volgende generaties in dit bêste lân fan d’ierde. We gebben nog ruim een maand. Waar kunnen we dit weekend naar toe?

Bosk, het wandelende bos, is inmiddels aangekomen op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Al zijn er op de route wel her en der plukjes bomen achtergebleven, want pleinen en terrassen fleuren er immers zo prettig van op en iedereen mist het houten groen als het weer verder getrokken is.

Ook het festivalterrein van Welcome To The Village, dat zich dit weekend even verderop afspeelt, heeft wat bomen mogen lenen. Daanaast is er het project Grand Bois: een coproductie van Bosk (en dus Arcadia) en WTTV. Negen deels regionaal geronselde slagwerkers spelen schijnbaar ieder voor zich, maar toch zorgvuldig afgestemde polyritmes: een voodoo-ritueel in het groen.

Beschilderde zeilen worden tassen

Arcadia sluit op wel meer plekken aan bij bestaande evenementen. Zo is er Sail A Future , onderdeel van de Tall Ship Races in Harlingen. Kinderen en kunstenaars beschilderden verschillende zeilen met hun dromen over een veilige toekomst voor kwetsbare zeeën en oceanen. Na afloop worden deze zeilen versneden tot tassen, unieke exemplaren die je kunt kopen. De opbrengst gaat naar clubs die zich met zulke doelen bezig houden.

In Blije gaat zaterdag Terp fan de takomst van start, waarbij ook landschapsproject Sense Of Place een vinger in de pap heeft. Gedurende een maand werkt kunstenaarsgroep Observatorium aan een nieuwe terp, met nadrukkelijke inbreng van de omwonenden. Om gestalte te geven aan de ‘dorpsvisie’: ‘we willen weer met het gezicht naar de Waddenzee wonen, leven en werken’. Onderdeel van de opening is een ‘gesprek fan de takomst’ in de St. Nicolaaskerk, onder leiding van journalist Tracy Metz.

Broei, de ‘jongerenlijn’ binnen het Arcadia-programma, stoomt aardig door met een aantal premières. In de Sluisfabriek te Drachten is deze vrijdagavond nog één keer Ode te zien, over de kleinste details die het leven nog bijzonder maken.

Op het Jacobijnerkerkhof in Leeuwarden speelt collectief De Verloren Reizigers maandagavond Toiletgebouwroutine , een samenwerking met community art -project De Baren . Zoals bij dat project de Nijehove-terp dient als afspiegeling van de maatschappij, zo is de camping dat voor deze jonge makers. De Baren -tentoonstelling Het gezicht van de terp is nog tot en met zaterdag te zien in de Waalse Kerk.

Nieuws

menu