Arcadia is al zo ongeveer over de helft: honderd dagen cultuur om eens flink na te denken over wat we achterlaten voor de volgende generaties. Waar kunnen we dit weekend naar toe? 

Hoe 'Bosk' politici en gewone mensen aan het werk zet. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Triënnale Arcadia biedt honderd dagen cultuur, om na te denken over wat we achterlaten voor de volgende generaties in dit bêste lân fan d’ierde. We zijn net over de helft. Waar kunnen we dit weekend naar toe?

Under wetter , de grote locatievoorstelling van Tryater, is weer terug op de oude plek: de ijsbaan van Wergea. Het uitstapje naar Oerol liep uit op een debacle. Een fikse corona-uitbraak in de cast zorgde ervoor dat het aantal voorstellingen op Terschelling beperkt bleef tot precies één, specifiek voor de eilanders. In Wergea is dit spektakel nog te zien tot en met 9 juli.

Deze voorstelling, over het verdwijnen van de ijsbaancultuur, is de blikvanger van Iis. Dat is binnen Arcadia de paraplu voor een groot aantal kleinere ‘mienskips’-projecten. Zoals Schemertijd , donderdag- en vrijdagavond: een locatievoorstelling in de vorm van een theatrale wandeling, door bewoners van de Leeuwarder wijken Oldegalileeën en de Bloemenbuurt. Theatermaakster Ellen de Vries begeleidde de bewoners bij het maken van hun scènes, teksten en liedjes, gebaseerd op hun eigen ervaringen. Bij dit project hoort ook een foto-expositie.

Routekaart naar Arcadia, voor vluchtelingen

Vanuit de Dorpskerk van Huizum wordt het project Stadsoase op poten gezet, met volgend weekend een poëzie-middag en zaterdag de opening van de tentoonstelling Onderweg naar Arcadia . Kunstenaar David van Kammen laat zien hoe die routekaart eruit ziet voor vluchtelingen. Ook onder Iis : de viering van het einde van de slavernij, ofwel Free Heri Heri , vrijdagavond in De Harmonie.

Over de drempel is nog zo’n paraplu, deze keer voor een reeks projecten over eenzaamheid. Motus mori is een ‘tentoonstelling in bewegingsportretten’: choreografe Katja Heitmann verzamelde de typische bewegingstaal van gewone Leeuwarders en brengt die tot leven in een reeks performances. Waaruit zal blijken dat mensen meer gemeen hebben dan ze soms denken, een waardevolle gedachte in de strijd tegen eenzaamheid.

Het heilzame groen

Intussen is Bosk op zijn honderddaagse wandeltocht aangekomen op het Gouverneursplein. Woensdagavond was dat heilzame groen zelfs het toneel voor een heuse raadsvergadering over het langetermijndenken dat ons op termijn moet redden van een boel hedendaagse problemen.

Daarnaast brengt Bosk allerlei andere kunstvormen teweeg, onder andere in het Bosklab waar kunstenaars reflecteren op de thematiek die deze wandelende bomen aan de orde stellen. Zaterdag is er de start van poëzieroute Als bomen konden praten van dichteres Marloes van de Singel , zondag is er ballet door de jonge leerlingen van Anja Daalman .

Nieuws

menu