Arcadia is al even bezig: honderd dagen cultuur om eens flink na te denken over wat we achterlaten voor de volgende generaties. Waar kunnen we dit weekend naar toe? 

Farm Fatale van Philippe Quesne. Foto: Martin Argyroglo

Arcadia, de honderd dagen durende cultuurmanifestatie in Friesland, is al even bezig. Waar zou je dit weekend naar toe kunnen? Een greep, dit is nog lang niet alles.

De Tweebaksmarkt ligt er weer minder groen bij, zeg maar kaler, dan de laatste paar weken, toen het een ware oase van bomenrijk natuurschoon was. Bosk , het kunstwerk met zo’n 1200 natuurlijke bomen van Bruno Doedens is weer aan de wandel gegaan en staat dit weekend op de Voorstreek, bij de Bonifatiuskerk.

Onder Bosk hangt, figuurlijk dan, een interessant inhoudelijk programma. In de Westerkerk spreekt dendrochronologe Ute Sass-Klaassen over bomen, jaarringen en hoe die ons wijzer kunnen maken. Diezelfde vrijdagavond is daar een eerste proeve van de deelnemers aan de Jonge Schrijversschool van productiehuis Explore The North en jeugdtheaterschool Meeuw, die zich ook al door deze bomen hebben laten inspireren.

Ook heel interessant in Bosk -verband: de projecten Forest van Emke Idema en Building Conversation - Rizoom van Lotte van den Berg , allebei kunstenaars met een Oerol -verleden. Het eerste is een soort spel over hoe we om moeten gaan met een wereld en een natuur die we niet meer in de hand kunnen houden, het tweede gaat over niets minder dan het aanleren van nieuwe denkwijzen. ‘Rhizome’ is een term om de onderlinge verbondenheid van allerlei zaken te omschrijven, en komt uit het werk van de invloedrijke filosofen Gilles Deleuze en Félix Guattari.

Diepere gedachten onder het groen, voor Loesje

Om daarvan bij te komen is er ook nog een stadswandeling langs verborgen groen, of anders wel een Loesje x Bosk Workshop , om samen teksten te bedenken voor de bekende Loesje-posters, geïnspireerd door de diepere gedachten die de wandelende bomen van onder het groen kunnen oproepen.

Het grensverleggende theaterfestival Pafff in, vooral, De Harmonie heeft komend weekend verscheidene op papier reuze spannende voorstellingen geprogrammeerd. Zoals Altamira 2042 van Gabriela Carneiro Da Cunha uit Brazilië, een ‘techno-sjamanistisch ritueel’ over een dam, en over het tragische lot dat de rivier in kwestie te wachten staat. Bevrijd de rivier!, roept ze haar publiek toe - wel in popcentrum Neushoorn.

De wraak van de vogelverschrikkers

Pafff kent een stevige Zuid-Amerikaanse inslag . Luis Guenel en Ebana Guarin zijn samen Cuerpo Sur en komen uit Chili. Zij ontwikkelden House In Ruins deels vorig jaar al in de Westerkerk, en onderzoeken het verband tussen hun eigen minga -traditie en ons mienskip - in zekere zin hetzelfde.

De Franse theatermaker Philippe Quesne is een grote jongen in de theaterwereld. Hij brengt hier verschillende producties, zoals Farm fatale : de wraak van vijf vogelverschrikkers op de mens, die van de natuur immers een zootje heeft gemaakt.


Nieuws

menu