Simone Atangana Bekono wint Anton Wachterprijs voor 'daverende roman met details die je bijblijven'

Simone Atangana Bekono. Foto: Bianca Sistermans

De Anton Wachterprijs 2022 is voor Simone Atangana Bekono en haar debuutroman Confrontaties.

De jury omschrijft Confrontaties , eerder genomineerd voor de Librisprijs, als ‘een daverende roman met details die je bijblijven’ en prijst ‘de knappe compositie en uitgekiende vertelstijl die zowel direct is als suggestief’.

Atangana Bekono beschrijft in dit boek de lotgevallen van een zestienjarig meisje dat na een daad van agressie terecht komt in een jeugddetentiecentrum, en moeizaam haar weg terug naar de samenleving moet zien te vinden.

Simone Atangana Bekono (1991) groeide op in Dongen in Noord-Brabant, als dochter van een Nederlandse moeder en een vader uit Kameroen. Ze debuteerde in 2017 met de dichtbundel Hoe de eerste vonken zichtbaar werden .

90 boeken voor de jury

De Anton Wachterprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan de schrijver van het beste literaire prozadebuut. De jury - Gerbrand Bakker, Kees ‘t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en voorzitter Geart de Vries - had de keuze uit 90 boeken.

De prijs bestaat uit 2000 euro en een beeldje van Anton Wachter, het personage uit de gelijknamige reeks romans van Simon Vestdijk. De 23ste Anton Wachterprijs wordt op 25 juni uitgereikt bij het Literair Festival Harlingen, Vestijks geboortestad.

Nieuws

menu