Anton Wachterprijs voor Roos van Rijswijk

Roos van Rijswijk. FOTO IRWAN DROOG

Roos van Rijswijk (Amsterdam, 1985) is de winnaar van de Anton Wachterprijs. Ze krijgt de tweejaarlijkse prijs voor een literair prozadebuut voor haar roman Onheilig.

Onheilig  van Roos van Rijswijk (verschenen bij uitgeverij Querido) gaat over een al wat oudere vrouw die kanker heeft en op zoek gaat naar haar zoon Miguel in het Duitse Nieheim, juist op het moment dat deze samen met zijn protegé, de zwakbegaafde Jorge, naar Amsterdam reist om zijn moeder te bezoeken.

Volgens de jury schreef Van Rijswijk ,,een in veel opzichten ongrijpbare roman over twee mensen die langs elkaar heen scheren.'' Ze roemen haar psychologische karaktertekening die ,,niet terugvalt op gemakkelijke clichés maar de lezer ruimte laat voor eigen interpretaties van de menselijke verhoudingen''. Ook vindt de jury dat ze fraai gestileerd innerlijk monologen optekent.

De Anton Wachterprijs wordt op zaterdag 12 november uitgereikt in de Grote Kerk in Harlingen. De jury bestaat uit Joke Linders, Judith Uyterlinde,  Niña Weijers, Kees ‘t Hart en Geart de Vries (voorzitter). Er waren dit jaar 83 inzendingen.

Tegelijk met de Anton Wachterprijs wordt ook de Ina Dammanprijs uitgereikt. Die gaat dit jaar naar Roeland van Wely, die zijn studie cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit heeft afgerond met een publicatie over de historische roman De Vuuraanbidders uit 1947 van Simon Vestdijk (naar wiens romanpersonages beide prijzen zijn vernoemd). De publicatie van Van Wely werpt een nieuw licht op Vestdijks houding tijdens de oorlog.

Nieuws

Meest gelezen