André Manuel wilde tijdens Oerol 'Net alsof' spelen, maar dat kan alleen per koptelefoon

André Manuel, cabaretier en muzikant te Diepenheim, zou eigenlijk de hele week optreden in De Vijfpoort in Formerum. Maar het mag niet.

André Manuel.

André Manuel. Foto: HENK fotografie

Hij speelt al jaren in De Vijfpoort, tijdens Oerol maar ook buiten Oerol om. Precies daarom dacht hij dat ’t wel zou kunnen. Binnen Oerol-verband mag er immers niks, want evenement. Maar in theaters en poppodia mag er wel weer wat, met inachtneming van alle maatregelen.

Precies dat had Manuel in gedachten, ,,met bierviltjes op de vloer, om aan te wijzen waar je kon staan.” Wie er niet meer bij paste, of sowieso liever op het terras zat, kon een koptelefoon lenen, à 10 euro. Binnen zou de entree 15 euro zijn.

Op andere plekken mag het wel

Maar het gaat niet door, of tenminste, niet helemaal. De gemeente trok aan de bel, dat dit toch niet de bedoeling was. ,,Vreemd”, bromt Manuel, ,,want op andere plekken mag het dus wel.”

Maar hij is niet van plan om de uitbaters van De Vijfpoort, ,,goede vrienden”, in de problemen te brengen of, à la Douwe Bob , een boete te riskeren. Dus bouwt hij zijn show, met de toepasselijke titel Net alsof , om tot een soort repetitie. Geen publiek binnen, maar wel buiten op het terras, met die koptelefoon. Voor 10 euro.

Mensen in de war van loop station

,,Het is wel raar om ’t zonder publiek voor je neus te doen”, zegt hij. ,,Ik maak er nu maar een soort radio van. En af en toe kom ik naar buiten, zodat de mensen kunnen zien dat het wel echt is. De muziek gaat gewoon door, want ik gebruik een loop station . Dat brengt mensen ook weer in de war.”

Hij wil er niet te veel ruchtbaarheid aan geven, ,,want dan krijg ik weer trammelant met CDA’ers, en die hebben al trammelant genoeg met iedereen.” Toch vindt hij het raar, dat kunst en cultuur zo achteraan in het rijtje worden gezet. Alsof het niks waard is. Natuurlijk, Ramsey Nasr sprak hier mooie woorden over in zijn openingslezing voor Oerol via Zoom. ,,Nasr spreekt altijd mooie woorden, toch? Maar dat is Nasr, geen Nasr-beweging. Dat ontbreekt eraan in de kunst. Zoals ook arme mensen geen beweging zijn, geen vuist kunnen maken.”

Dan komt ook Joris Linssen buurten achter de Vijfpoort, waar ook de geïmproviseerde studio van Radio Oerol is, pas naast de vouwcaravan van Manuel. Linssen is met zijn groep Caramba op het eiland om te repeteren. ,,Dat kan heel prettig hier. En om wat te spelen in de tuin, bij vrienden. Als er dan mensen blijven staan.... tja.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Oerol