Wat is er dit weekend te doen in Friesland, Groningen en Drenthe? Zes uitjes op een rij

KerstPlaza was tientallen jaren vaste prik in de kerstvakantie.

KerstPlaza was tientallen jaren vaste prik in de kerstvakantie. Foto: Archief Uitservice

Naast oliebollen eten en vuurwerk afsteken zijn er ook nog genoeg andere leuke dingen te doen in het Noorden. Wat dacht je van een autopuzzeltocht, kerstplaza, China Lights, het Sterke Yerke-vlottenspel, projecties op gebouwen in Leeuwarden tijdens Decemberlicht of Circus Saurus.

Puzzelend in de auto door Friesland

Heb jij zin in een uitje voor het hele gezin of een dagje strijden met vrienden? Doe dan mee aan de Salt Kerst Rally. Dit is een speurtocht met de auto door het prachtige Friesland.

Er is een speciale kids speurtocht en een speurtocht voor volwassenen. Vol vragen en opdrachten die leuk zijn voor jong en oud. De kids speurtocht duurt maximaal 90 minuten en de speurtocht voor volwassenen 2 tot 3 uren. De speurtocht is nog te rijden op 30, 31 december en 2 t/m 8 januari. De start is in Terherne en kan tussen 11.00 en 14.00 uur. Reserveren via paviljoensalt.nl.

Kom zwieren en zwaaien in Groningen

Als vanouds staat Martiniplaza tot en met 8 januari vol met attracties en zijn de hallen omgetoverd tot enorme pretfabriek.

Op de kerstkermis Kerstplaza betaal je anders dan op een gewone kermis. Er is één entreeprijs en de toegangskaart geeft recht op één gratis bezoek aan alle attracties en shows. Wie vaker wil, kan heel goedkoop een herhalingskaart aanschaffen, waarmee je nogmaals van alle attracties gebruik kunt maken. Naast de gratis attracties is er nog een grote verscheidenheid aan kermiskramen waar je tegen betaling leuke prijzen kunt winnen.

Een feest vol verlichting in Emmen

Rond het Chinees nieuwjaar worden er in China allerlei licht- en lantaarn tentoonstellingen gehouden. Maar je hoeft niet helemaal naar China af te reizen voor een feest vol verlichting. China Lights in Emmen neemt je in slechts tachtig minuten mee op reis rond de wereld.

Naast de reguliere route kun je ook een smikkelroute boeken; in ieder ‘werelddeel’ staat dan een gerechtje voor je klaar. China Lights is te bezoeken van woensdag tot en met zondag tot en met 5 maart. Kaarten zijn te koop via vanplan.nl.

Kom het Sterke Yerke-vlottenspel spelen in Sneek

In de kerstvakantie kun je in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek samen een ‘smart game’ doen. Op een groot spelbord ga je steeds aan de hand van opdrachtkaarten proberen het Sterke Yerke-vlot zo snel mogelijk naar zijn eindbestemming te krijgen.

De opdrachten zijn echte hersenkrakers op verschillende niveaus. Van heel makkelijk tot supermoeilijk, en dus is het spel geschikt én leuk voor jong en oud. Het Sterke Yerke-vlottenspel is een speciale kerstvakantie-activiteit bij de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke, van olievervuiling tot plastic soep! Meedoen aan het spel is gratis, je betaalt alleen museumentree. Je kunt het spel de hele kerstvakantie doorlopend spelen, en hoeft er niet voor te reserveren. Het museum is op 1 januari gesloten.

Kerstcircus met levensechte dino in Assen

Een levensechte T-Rex dinosaurus ontmoeten in het circus? Kom dan naar Circus Saurus. Het circus heeft tot en met zondag 8 januari de verwarmde tent opgezet op het parkeerterrein bij De Bonte Wever in Assen.

Naast een levensechte T-Rex dinosaurus bevat de ruim anderhalf uur durende show natuurlijk ook alle klassieke circuselementen, waaronder; vliegensvlugge jongleurs, lenige acrobaten, levensgevaarlijke messenwerpers, spectaculaire vuurspuwers, doldwaze clowns en natuurlijk de enige echte kerstman! Ook optredens van de dieren ontbreken niet. Zo passeren onder andere paarden, pony’s, mini-koeien en lama’s de revue. Exacte tijden en prijzen zijn te vinden op de Facebookpagina van het circus www.facebook.com/CircusSaurusNL.

Volg het blauwe licht in Leeuwarden

Decemberlicht is een wandeling voor jong en oud door de Leeuwarder binnenstad en is gratis te bezoeken tot en met zondag 8 januari, dagelijks van zonsondergang tot 22.00 uur.

Met Decemberlicht brengt het duo Kroft&Smids licht in de donkere dagen rondom kerst en oud en nieuw, door met projecties op verschillende plekken in de Leeuwarder binnenstad gebouwen om te toveren tot plekken waar verhalen worden verteld in woord of in beeld. Je kunt de route van blauwe lichten volgen, of op decemberlicht.frl een kaart downloaden.

Meer uitjes?

Deze vind je op lc.nl/uitagenda en dvhn.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl