Meer uitjes in Friesland: vijf tips

Kerstcircus Sander & Friends. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

De komende dagen hoef je je niet te vervelen. Messenwerpers, acrobaten en clown Sander zorgen voor een spectaculaire circusvoorstelling. Opera Spanga laat Ebenezer Scrooge terugkeren als vrouw en legofans kunnen hun hart ophalen tijdens Martini Bricks. Dit is nog niet alles. Lees gauw verder!

Atelierroute Slikwerk in de Winter | advertentie

Bezoek vanaf deze woensdag tot en met vrijdag twintig kunstenaars op en om ‘t Bildt tijdens de atelierroute Slikwerk in de Winter. Op deze drie middagen tussen kerst en oud & nieuw staan de deuren van hun ateliers open en tonen de kunstenaars hun werk; schilderijen, fotografie, beelden en objecten.

De ateliers zijn te vinden langs de Oude- en Nieuwebildtdijk en in de omliggende dorpen Hijum, Oude Leije, Engelum, Berlikum, Sint Annaparochie, Tzummarum en aan de Hoarnestreek. Een mooie route langs de Waddenkust, waar ‘s winters het lage zonlicht over de slapende akkers waakt en de weidsheid van het landschap ruimte schept voor inspiratie en creatie. De open ateliers zijn herkenbaar aan een witte vlag met rood-blauw golfje. In de Aerden Plaats in Oude Bildtzijl is een overzichtsexpositie van de deelnemers te zien, hier is ook een gratis folder met plattegrond verkrijgbaar.

Prov. Friesland - Diverse ateliers gemeente het Bildt, wo t/m vr 13-17 uur, gratis

Madam Scrooges lust tot graaien is onevenaarbaar

In de vroegere melkfabriek van Langelille gaat zaterdag Madam Scrooge van Opera Spanga in première, een bewerking van Dickens’ klassieker A Christmas Carol. Deze muziektheatervoorstelling verhaalt over hoe ongeremde hebzucht de kloof tussen arm en rijk steeds dieper maakt.

De hoofdpersoon in deze speciale versie van Opera Spanga is een vrouw. Rillend in haar bontmantel verschanst zij zich achter haar muur van munten. Niets dringt door tot haar koude hart. Misschien bestond ooit de illusie dat Ebenezer Scrooge minder schraperig zou zijn, ware het een vrouw geweest. Het karakter van Madam Scrooge vernietigt dit denkbeeld: haar empathie is onderkoeld, haar lust tot graaien is onevenaarbaar. Op Kerstnacht wordt Madam Scrooge door drie geesten geconfronteerd met haar onmenselijkheid. Zal zij ontdooien deze Kerst en het licht gaan zien? De voorstelling speelt na zaterdag nog tot en met 8 januari. Zie voor exacte speeldata en tijden operaspanga.nl.

Eenwielers, messenwerpers en acrobaten | advertentie

Na twee jaar is het Kerstcircus Sander & Friends weer terug. Het circus is gedurende de kerstvakantie in Leeuwarden en Sneek te bewonderen. Tot en met vrijdag staan de tenten op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, de week erna strijkt het circus van 2 tot en met 8 januari neer in Sneek bij de parking aan de Alexanderstraat.


Artiesten uit binnen- en buitenland presenteren een gevarieerde show vol acrobatiek, eenwielkunstenaars, messenwerpers en balanceerkunsten. Ook is er een vertederende eendenparade. Clown Sander is gastheer en brengt met intermezzo’s en humor de rode draad aan in het geheel. Dit doet hij niet alleen; zijn brutale buikspreekvogel Charlie helpt hem hierin een handje. Versieringen, kerstbomen, kerstlichtjes en de geur van popcorn en warme chocolademelk zorgen voor de ultieme decembersfeer. Voor de exacte speeldata en -tijden in Sneek zie circussalto.nl .

Leeuwarden - Oldehoofsterkerkhof, wo t/m vr, wo en do 12.30 en 15.30, vr 12 en 15 uur, 17.50 euro

Langelille - Oude melkfabriek a/d Langelilleweg 55, za 15 uur (première), 45 euro (t/m 18 jaar 10 euro, 19 t/m 32 jaar 22.50)

Hoe een goed mens verandert in een kwaadaardig monster

Grutte Pier is een epische vertelling over hoe een goed mens kan veranderen in een kwaadaardig monster, als het duister van de ziel wordt aangesproken.

Deze film van Steven de Jong vertelt het verhaal van de Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia (ca. 1480-1520) . Ook de ‘Slag bij Warns’ in 1345, zo’n anderhalve eeuw vóór Grutte Pier komt aan bod. Grutte Pier is het verhaal van een volk dat zich de wet niet wilde laten voorschrijven door de heersers uit het westen. Het vertelt hoe een diepgeworteld verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid een mens harteloos en onvoorwaardelijk kan maken.

Leef je uit tijdens Martini Bricks | advertentie

Doe je niets liever dan lego verzamelen, stapelen en bouwen en zou je het liefst wonen in een huis van lego als het kon? Dan is de Martinikerk in Sneek deze donderdag en vrijdag voor jou dé plek om te zijn.


Voor het evenement Martini Bricks is de kerk omgetoverd tot een heus Legoland met alles op het gebied van lego waaronder legopoppetjes, legobouwwerken en legodiorama’s met rijdende treinen, maar ook een legomarkt met eindeloos veel lego-onderdelen, -pakketten en -bouwdozen. Dus als je net dat ene blokje mist, kun je altijd even komen sneupen bij de stands. Voor kinderen zijn er lego-speelplaatsen en verspreid over de vloer zijn er gezellige zithoekjes waar je een versnapering kunt nuttigen.

Sneek - Grote of Martinikerk, do en vr 10-17 uur, 6.50 euro (tot 4 jaar gratis)

Heerenveen - Posthuis Theater - do 19.15 uur, 22,50 euro

Meer uitjes?

Deze vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu