Uitjes in Friesland: Diederik van Vleuten, Hadewych Minis, Bijke van Pier21, The Blue Grass Boogiemen met Cor Sanne en de Jan de Roas Sjongers

Diederik van Vleuten.

Diederik van Vleuten. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Diederik van Vleuten gaat moedig voorwaarts, Hadewyck Minis geeft een monoloog over meisjes en jongens, Pier21 onderzoekt eenzaamheid in Bijke, The Blue Grass Boogiemen spelen met Cor Sanne en de Jan de Roas Sjongers zingen het dak van de kerk eraf.

Hilarisch sprookje eindigt in een onvoorstelbare nachtmerrie

De in 2018 verschenen monoloog Girls & Boys van de veelgeprezen Britse toneelschrijver Dennis Kelly is nu in Nederland te zien. Deze solovoorstelling van Toneelgroep Oostpool is actrice Hadewych Minis op het lijf geschreven. Wat begint als een komische sprookje, eindigt als een complete nachtmerrie. Een onverwachte ontmoeting op een luchthaven leidt tot een intense en gepassioneerde liefdesrelatie.

Al snel beginnen de jonge vrouw (Hadewych Minis) en haar grote liefde zich te settelen. Ze kopen een huis, trouwen, krijgen twee kinderen en maken carrière. Het leven dat ze met elkaar hebben opgebouwd is gelukkig en vergelijkbaar met dat van velen, maar gaandeweg brokkelt het sprookje af en neemt hun leven een verontrustende wending. Regisseuse Daria Bukvic laat Kelly’s theatrale noodkreet over mannelijk geweld debuteren in de Nederlandse theaters. Girls & Boys is een confronterende monoloog met een duidelijk boodschap: heb elkaar lief.

Drachten - Schouwburg De Lawei, do 20 uur, 28 euro

Het dak eraf met de Jan de Roas Sjongers

De Jan de Roas Sjongers hebben wel een hele bijzondere vrijdagavond gepland; dan zingen zij het dak van De Sionskerk in Oudeschoot. Het mannenkoor uit Nieuwehorne staat onder leiding van Sitta Bosman, die ook liederen voor het koor componeert en arrangeert.

Zij begeleidt op keyboard en koorlid Evert de Jong bespeelt naast de zangstem de accordeon. Het koor dankt zijn naam aan de bekende Friese straatzanger Jan de Roos, die heel Noord-Nederland vanuit de stad Groningen als werkterrein had. Als Jan de Roas Sjongers wil het koor de naam van deze markante volksfiguur in ere houden en niet laten wegzakken in de vergetelheid. Reserveren voor het concert kan via zz.zininzuid@gmail.com.

Oudeschoot - Sionskerk, vr 20 uur, 5 euro

Voorstelling over samen en alleen zijn

Bijke is een voorstelling van Pier21 over samen en alleen zijn. Agnes woont al jaren in dezelfde buurt als René, maar niemand heeft een idee waar zij zich mee bezig houdt. Ze leeft erg teruggetrokken en afgezonderd. Als haar hond Bijke op een dag zijn aandacht trekt, vindt René Agnes languit liggend in de keuken.

Agnes wordt met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Zo belandt Bijke bij René. Had hij eerder met haar contact moeten zoeken? Of was het juist goed dat hij Agnes haar gang liet gaan, omdat zij niet zat te wachten op bemoeienis van andere mensen? Deze week speelt de try-out in Wergea, Bijke is tot december ook op andere plekken in de provincie te zien. Bekijk alle voorstellingen en data op pier21.nl/voorstelling/bijke.

Wergea - FC De Bidler, do t.m za 20 uur, 21,50 euro

Net als in een Amerikaanse film

De samenwerking van The Blue Grass Boogiemen met Cor Sanne vormt een gezelschap van vijf muzikanten met een passie voor de muziek uit het gouden tijdperk van country en rock-‘n-roll. Zij scharen zich rond een oldtime microfoon en voeren de luisteraar terug naar de jaren vijftig en zestig, de hoogtijdagen van muzikanten als Johnny Cash, Hank Williams, John Denver, Merle Haggard, Don Williams, Bill Monroe, Elvis Presley, Ricky Nelson en Roy Orbison.

Hun optredens zijn volledig akoestisch en authentiek wat instrumentatie en zang betreft. Met hun kleding lijkt het alsof ze uit een Amerikaanse film zijn komen wandelen. The Blue Grass Boogiemen en Cor Sanne spelen vrijdag in De Lawei.

Drachten - Schouwburg De Lawei, vr 20.15 uur, 21 euro

Diederik van Vleuten gaat ‘Moedig Voorwaarts’

Diederik van Vleuten zou met een theatercollege door het land trekken voor een voorstelling over Leonardo da Vinci. Maar er kwam iets tussen. Iets waar hij niet omheen kon en van moest getuigen. Een klein schriftje, het handschrift van zijn moeder en die ene zin: ‘Alles wat ooit normaal was, was in een klap voorbij’.


Moedig Voorwaarts , Diederik’s vierde solo, gaat over de vraag in hoeverre gebeurtenissen die zich afspeelden in het verleden doorwerken in de generaties die erna kwamen. Hoe we voorwaarts leven en achterwaarts begrijpen. Hoe vroeger ons helpt het nu en wat nog komen gaat te omarmen. Een show vol aangrijpende verhalen, muziek en evenveel om over na te denken als onbekommerd om te lachen.

Sneek - Theater Sneek, do 20.15 uur, 23 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl