Uitjes in Friesland: Golden Earring, The Bentleys, Meeuw Jonge Theatermakers, wandelmarathon en Vrouwenkoor Femmes Vocales.

Wandelmarathon WIK Drachten. FOTO BEREND POL

Een inkijkje in de geschiedenis van Golden Earring, muziek uit de 50’s en 60’s door The Bentleys, Het Arrivacomplot van Meeuw Jonge Theatermakers, een wandelmarathon in Drachten of meedoen met Vrouwenkoor Femmes Vocales. Het kan allemaal de komende dagen.

Het Arrivacomplot van Meeuw Jonge Theatermakers

Als je jong bent moet je vaak wachten. Wachten tot je vader het eten klaar heeft, wachten op de bus, wachten tot school voorbij is, wachten tot hij het uitmaakt, wachten tot je je rijbewijs mag halen, wachten tot er eindelijk iets gebeurt. Tot er een vliegend varken neerstrijkt, tot je een teken krijgt, tot het moment dat het allemaal echt begint. Maar komt dat moment er wel? En wat als je stopt met wachten en gewoon gaat leven? Of wat als dat niet lukt?

Het Arrivacomplot is gemaakt op basis van teksten van zeven jonge schrijvers, gespeeld door drie professionele acteurs. In de regie van Eva Meijering zien we een plek waar dag en nacht wordt gewerkt. Daar wachten drie collega’s op wat komen gaat. Klanten? Leveringen? Elkaar? Na afloop van elke voorstelling is er een nagesprek met de jonge schrijvers van Meeuw jonge theatermakers onder begeleiding van Laurens van der Meulen.

Op zondag 9 oktober kun je om 11.00 uur meedoen aan een schrijversbrunch. Onder leiding van docent Caro Goldenbelt krijg je 1,5 uur les in het schrijven van korte teksten. Deelname is gratis en je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@meeuw-jts.nl.

Leeuwarden - Meeuw Jeugdtheaterschool, vr 30 sept t/m zo 9 okt, 20-21 uur, 13,50 euro

De paden op, de lanen in

Woensdag wordt de vierde etappe van de wandelmarathon van WIK uit Drachten gehouden. De vierde route van de wandelmarathon vindt plaats vanuit de Dúnoardhal te Houtigehage.

Wandelaars volgen bekende paadjes zoals Fianen en de Imerwyk, maar ook onbekende paadjes. Halverwege de tocht is er een rust bij VV TFS in Drachtstercompagnie. Daarna gaat de route verder via sintelpaadjes en land weggetjes om zo terug te keren in Houtigehage. Iedere deelnemer ontvangt aan de finish een consumptie.

Houtigehage - Sportkantine SV Houtigehage, wo 13 uur, 2,50 euro

Meezingen met Femmes Vocales

Wil je op hoog niveau zingen en ben je bereid daar ook thuis voor te studeren? Kom dan woensdagavond naar de open repetitie van Vrouwenkoor Femmes Vocales. Het repertoire is zeer divers en gaat van barok tot hedendaags klassiek, met uitstapjes naar de lichte muziek.

Naast het instuderen van de meerstemmige stukken is er veel aandacht voor stemscholing en koorklank. Het koor, zo’n 25 vrouwen uit Opsterland, Heerenveen en Drachten, is net weer begonnen met het instuderen van stukken voor een kerstoptreden, een prima moment om in te stromen. Het koor staat onder leiding van dirigent Claartje van Dokkum.

Gorredijk - De Skâns, wo 20 uur, gratis

Muziek, dans en popcultuur uit de 50’s en 60’s

Tijdens hun vorige show lieten The Bentleys zien en horen hoe de rock-‘n-roll van Amerika naar Engeland reisde, en terug. Maar waar waren eigenlijk de meisjes in dat verhaal? In de nieuwe muziekvoorstelling brengen The Bentleys een ode aan The Ladies of the 50’s & 60’s; met swingende dansnummers, maar ook met liefde en romantiek.

Bijgestaan door The Bendellas – drie dansende zangeressen – laten zij zien dat de opkomende jeugdcultuur ook veel betekende voor de rol van meisjes en vrouwen. Zoals The Raelettes die Ray Charles de deur wijzen, Tina Turner die een megahit scoort zonder Ike en Nancy Sinatra die de benen neemt met haar lange laarzen.

Drachten - De Lawei, do 20.15 uur, 23 euro

60 jaar Golden Earring

Fans kunnen vanaf afgelopen voorjaar een nooit eerder vertoonde inkijk krijgen in de geschiedenis van Nederlands grootste rockband ooit: Golden Earring. Vanaf dan draait de film Behind the Music: Rinus Gerritsen over 60 jaar Golden Earring in de Nederlandse filmtheaters en poppodia.

In Neushoorn wordt de film donderdag vertoond en is Rinus Gerritsen zelf ook aanwezig voor een Q&A na afloop. Rasverteller Gerritsen haalt in de film herinneringen op over de eerste muzikale stappen in een naoorlogse volkswijk en het grote succes. Maar hij gaat ook dieper in op de verliesgevende Amerikaanse tours, de onderlinge verhoudingen en de verhalen achter de hits.

Leeuwarden - Popcentrum Neushoorn, do 20.30 uur, 12 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu