Culturele tips voor Friesland: Casablanca, het Byzantijns Mannenkoor, Ús man, Kasper Van Kooten, Ana de la Vega & het Nederlands Kamerkoor en Martin Mans & Hugo van der Meij

Casablanca.

Casablanca. FOTO STEF NAGEL

Er is de komende dagen van alles te doen in Friesland. Bezoek de zinderende dansvoorstelling ‘Casablanca’, verwonder je over de verhouding van twee vrouwen met dezelfde ex en ga op muzikaal avontuur met ‘Kasper van Kooten en de Beat’. En dit is nog niet alles. Lees gauw verder!

Van Kooten is onverzadigbaar

Kasper Van Kooten neemt je mee op de avontuurlijke reizen die hij met zijn verschillende bands maakte. Hij was een drummer die droomde van Ahoy. Maar wanneer hij op het hoogste podium staat blijkt zijn droom niet te kloppen. Wanneer Van Kooten jaren later wordt gedwongen om te stoppen met optreden dringen alle levensvragen zich meedogenloos op. Wat was hij al die jaren aan het doen?


Van Kooten en de Beat is een swingende en openhartige vertelling over liefde, familie en een onverzadigbare behoefte aan muziek op basis van zijn boek dat afgelopen februari verscheen. De muziek uit het boek komt tot leven in de voorstelling evenals foto- en audiomateriaal. Ook een van zijn muzikale vrienden neemt deel aan dit vermakelijk zelfportret.

Franeker - Theater De Koornbeurs, vr 20.15 uur, 22,50 euro

Ana de la Vega en het Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor brengt een bezoek aan Leeuwarden met De verzegelde engel , een koorwerk van de Russische componist Rodion Sjtsjedrin. Het gelijknamige boek De verzegelde engel is de inspiratiebron voor dit muzikale werk dat gaat over dorpsbewoners die een verzegeld icoon beschermen tegen de grijpgrage handen van de machthebbers.

Imposante koorklanken worden deze avond afgewisseld met een ontroerende dwarsfluitpartij. Het koor werkt hiervoor samen met ster-dwarsfluitist Ana de la Vega, die in 2018 met haar debuutalbum wereldwijd de klassieke hitlijsten domineerde. De verzegelde engel is het jongste project in een reeks koorwerken uit de Russisch-orthodoxe traditie waarmee chef-dirigent Peter Dijkstra en het Nederlands Kamerkoor de concertzalen aandoen.

Leeuwarden - Grote of Jacobijnerkerk vr 20.15-21.30 uur, 32,50 euro

Byzantijns Mannenkoor zingt voor eigen publiek | Advertentie

Het Byzantijns Mannenkoor Friesland zingt uitsluitend a capella en telt 23 enthousiaste leden, afkomstig uit de drie noordelijke provincies. Voor dit concert wordt een gevarieerd programma gebracht van liederen uit de Oosters-Orthodoxe kerk en volksliederen uit Georgië en andere Oost-Europese landen.

Dirigente Nana Tchikhinashvili is ook uit Georgië afkomstig. Naast dirigente is zij ook professioneel zangeres (mezzo-sopraan), componiste en docente. Zij heeft haar cultuur meegenomen en aan het koor overgebracht. Met haar bijzondere stijl van dirigeren lijkt het alsof ze zingt met haar handen. Naast het optreden van het koor is er ook nog twee keer een instrumentaal intermezzo (viool met piano begeleiding) door de dirigente en haar dochter Ani.

Drachten - Zuiderkerk, za 20 uur, 10 euro

‘Casablanca’: hartstocht op de dansvloer

Casablanca geldt voor velen als een van de beste films ooit. Met de chemie tussen Humphrey Bogart en Ingrid Bergman en de iconische oneliners als ‘here’s looking at you kid’ en ‘we’ll always have Paris’ werd deze Hollywoodklassieker een regelrechte hit.

Tot op de dag van vandaag behoort Casablanca tot de top 10 van vele filmliefhebbers. Choreograaf Ed Wubbe gebruikt het verhaal van deze film uit 1942 als basis voor een beeldende dansvoorstelling die wordt uitgevoerd door het Scapino ballet Rotterdam. Samen brengen ze een stuk over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld. Daartoe smeedt Wubbe verschillende disciplines samen tot een zinderend geheel. Op een draaiend podium wordt met dans in verschillende stijlen, circuselementen en muziek een fantasievolle, theatrale wereld gecreëerd. Het muzikale uitgangspunt is de iconische soundtrack van de film, met muziek en jazznummers uit de jaren veertig in combinatie met opzwepende Marokkaanse Berbermuziek.

Sneek - Theater Sneek, za 20.15, 29,50 euro

Verhoudingen op scherp met gedeelde ex | Advertentie

Ús man is een humoristische tweeluik door Toneelgezelschap Breinroer over vrouwen die terug- en vooruit zien op hun relatie. In deel één bereiden twee vrouwen zich in een hotelkamer voor op een toespraak, die ze gaan houden op de bruiloft van hun ex-man. De vrouwen zijn namelijk allebei de ex van dezelfde man, die nu opnieuw gaat trouwen.

In deel twee zitten twee vrouwen op een warme namiddag wijn te drinken in de tuin. Ze spreken over hun man zoals alleen vrouwen dat kunnen. Maar met de man erbij worden de verhoudingen op scherp gesteld. Door het venijn en de humor wordt de verwarring compleet. De voorstelling wordt tot en met eind maart op verschillende data en locaties gespeeld. Onder andere zaterdag in het Dorpshuis in Terherne.

Terherne - Dorpshuis De Buorkerij za 20 uur, 17,50 euro


Twee kerkorgels die samen uitstekend mengen | Advertentie

Martin Mans en Hugo van der Meij bespelen samen twee verschillende orgels in de Grote Kerk van Dokkum. Het zijn twee bevlogen organisten, die door samenspel indrukwekkende orgelmuziek laten horen. Dit keer zorgt het unieke Allen orgel ook voor een verrassing. Het klankpalet is namelijk nog groter en breder uitgevoerd.


Naast eigen improvisaties komen ook werken van componisten als Young, Händel en Zwart voorbij. Bij dit concert is bijzonder goed te zien wat er vanaf de orgelbank gebeurt; één speeltafel is namelijk beneden in de kerk geplaatst.

Dokkum - Grote Kerk, vr 20 uur, 10 euro (kinderen t/m 15 jaar gratis)

Meer uitjes bekijken?

Deze vind je op lc.nl/uitagenda
Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl