Hoe vier jij de kerstvakantie? Twaalf tips voor de leukste uitjes in Friesland, Groningen en Drenthe

Levende Kerststal. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

De kerstboom is opgetuigd, de rendieren hebben hun hoefjes keurig gevijld om aan te schuiven bij het kerstdiner en we hebben het liedje Twelve Days of Christmas alweer een tijdje in ons hoofd... Daarom twaalf tips voor de leukste uitjes in Friesland, Groningen en Drenthe, waarmee je de kerstvakantie vast en zeker goed door komt.

Een Engelse kerstavond met het Roder Jongenskoor

Kerstavond doorbrengen in Engelse stijl kan met het Festival of Lessons and Carols door het Roder Jongenskoor. Op 24 december laten de jongens in de Akerk van Groningen de mooiste kerstmuziek horen die Engeland te bieden heeft. Bij kaarslicht zingt het koor prachtige Christmas Carols die, geheel in de Anglicaanse traditie, die worden afgewisseld met Lessons (korte lezingen in het Engels).

Het koor staat onder leiding van Jaap de Kok en wordt op het orgel begeleid door Sander van den Houten. Alexandra van den Doel is de lector.

Neem een kijkje bij de oermensen

In de kerstvakantie kun je zomaar een echt oermens tegen het lijf lopen. Bij het Hunebedcentrum in Borger reis je van 24 december tot en met 8 januari door 150.000 jaar geschiedenis. De oermensen vertellen je alles over de prehistorie, hoe ze leefden en werkten en hoe ze vuur maakten met vuurstenen. Dit laatste kun je ook zelf uitproberen.

Ook kun je kaarsjes maken van bijenwas, boogschieten, zoemhoutjes maken of een ijstijdbeest prikvilten.

Met de Gruffalo, Muis en Slang aan tafel

Meneer Monster speelt een winterse bewerking van het kinderboek De Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler. Deze heuse sneeuw-editie gaat langs de theaters onder de noemer De Winter Gruffalo en is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Neem je muts en handschoenen mee en geniet van de avonturen van Muis, die door de andere dieren wordt uitgenodigd om lekker te komen eten. Zelfs Slang is hiervoor wakker geworden uit zijn winterslaap, dus wat let je om aan te schuiven?

De voorstelling is vrijdag 6 januari te zien bij Theater DNK in Assen en zaterdag 7 januari in het Posthuis Theater van Heerenveen.

Kerst vieren met bijzondere dieren

Bij Dinopark Landgoed Tenaxx in Wedde kun je kerst vieren met reptielen en andere bijzondere beesten. Kom kaarsen maken, vuursteen bewerken, workshops bijwonen of onderneem een van de andere indooractiviteiten. Op 27 en 30 december en 5 januari kom je alles te weten over de rattenslang, gekko, miljoenpoot, reuzenslak en schorpioen.

Op 28 december en 4 en 7 januari zijn er demonstraties vuursteen bewerken en kun je luisteren naar verhalen over de prehistorie. Gedurende de kerstvakantie is het park open van 26 tot en met 30 december en van 2 tot en met 8 januari.

Kom speuren naar letters

Vanaf vandaag tot en met zondag 1 januari wandel je een Kerstwandelspeurtocht in Aalden. Vanaf de ingang van De Korenhof ga je op pad om letters te verzamelen zodat je een spreuk kunt ontdekken. Hiermee kun je een prijsvraag winnen. De Kerstwandelspeurtocht is samengesteld door de kerken van Aalden en Zweeloo en De Korenhof en is te volgen aan de hand van afbeeldingen uit het boek De ster achterna van Joke Schutten en Liza-Beth.

Bij het startpunt van de speurtocht kun je spelletjes spelen en ook het boek lezen of beluisteren. Je kunt de speurtocht in je eigen tijd lopen, wanneer je maar wilt.

Wegdromen bij ‘Het Zwanenmeer’

Zucht... Het Zwanenmeer ... Er zijn weinig voorstellingen die meer tot de verbeelding spreken dan dit klassiek-romantisch ballet. Marius Petipa en zijn assistent Lev Ivanov maakten eind negentiende eeuw de choreografie op de ontroerende muziek van Tsjaikovski. Het ballet vertelt het tragische liefdes­verhaal van prins Siegfried en Odette, een beeldschone prinses die door een tovenaar is veranderd in een zwanenkoningin. Bij een bal op het kasteel denkt Siegfried haar weer te zien en bloeit zijn liefde op in een hartstochtelijke pas de deux. Hij wordt echter bedrogen.

Zijn danspartner is namelijk niet de prinses, maar de dochter van de tovenaar. Het Zwanenmeer wordt vrijdag 30 december gedanst door de State Opera Bulgary Stara Zagora in Drachten. Dinsdag 3 januari doet het balletgezelschap dit nog eens dunnetjes over in Groningen en op donderdag 5 januari in Assen.

Nog meer inspiratie nodig?

Kerstcircus vol acrobatiek, messenwerpers en een eendenparade

Na twee jaar is het Kerstcircus Sander & Friends weer terug. Circus Salto is gedurende de kerstvakantie in Leeuwarden en Sneek te bewonderen. Van 25 tot en met 30 december strijkt het circus neer op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, de week erna van 2 tot en met 8 januari in Sneek, bij de Parking aan de Alexanderstraat.

Artiesten uit binnen- en buitenland presenteren een gevarieerde show vol acrobatiek, eenwielkunstenaars, messenwerpers en balanceerkunsten. Ook is er een vertederende eendenparade. Clown Sander is gastheer en brengt met intermezzo’s en humor de rode draad aan in het geheel. Dit doet hij niet alleen; zijn brutale buikspreekvogel Charlie helpt hem hierin een handje.

Weldadige Winterwandeling in Veenhuizen

Wat doe je op de eerste kille januaridagen van het nieuwe jaar? Als je nog geen plannen hebt kun je een middag langsgaan op de kolonie in Veenhuizen. Bij Hotel-Restaurant Bitter en Zoet wordt woensdag 4 en zondag 8 januari een Weldadige Winterwandeling georganiseerd.

Na een lunch bij het hotel wandel je onder leiding van een erfgoedgids naar het gevangenismuseum en reis je aan de hand van anekdotes door de geschiedenis van het gevangenisdorp. Opwarmen kan met warme chocolademelk achteraf.

Museum ’t Fiskershúske komt uit de winterslaap

Museum ’t Fiskershúske in Moddergat is in de kerstvakantie van 24 december tot en met zaterdag 7 januari open voor bezoek (met uitzondering van 25 en 31 december en 1 januari). Het museum komt even uit de winterslaap en ontvangt bezoekers graag in de gezellige decembersferen. In deze twee weken worden er verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Het museum geeft een kijkje in de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur van de Waddenzeekust.

Er worden vier kerst- en winterverhalen uit het dorp verteld. Toeval of niet, op kerstavond zijn er in de geschiedenis verschillende strandingen van schepen geweest tussen Ameland en Schiermonnikoog. De kustbewoners van Wierum en Moddergat hebben zich in de jaren dan ook vaak ingezet om opvarenden te redden uit hun benaderde situaties.

Ouderwets pannenkoeken bakken in miniatuur

Wil je jouw skills in pannenkoeken bakken een keer goed uit testen? Kom dan pannenkoeken bakken op de oude fornuisjes uit de collectie van het Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden.

Met Heel Kinderwereld Bakt ga je bakken in miniatuur, op ouderwetse wijze. Dat wordt sowieso smullen, want pannenkoeken die je zelf hebt gebakken en versierd maken een perfect feestmaaltje. Kinderen tot en met 12 jaar zijn welkom om aan de slag te gaan op maandag 26 december en woensdag 4 en zondag 8 januari.

Thuisgevoel en verandering in de Kielzogstraat

In de Kielzogstraat klinkt al jaren hetzelfde lied en de vrouwen en jongeren die er wonen zijn somber en terneergeslagen. De vaders, mannen en minnaars zijn namelijk van huis, en dat maakt oudejaarsavond een stuk minder gezellig. Maar dan komt Vrouw Boeghwater om de hoek kijken. Wellicht brengt zij de bruisende energie waar de inwoners van de Kielzogstraat op zitten te wachten. De Kielzog Familierevue is een voorstelling over thuisgevoel en verandering.

De Kielzogstraat wordt omgetoverd tot Kielzogavenue met alles erop en eraan: het Kielzog Orkest, dansers, muzikanten, acteurs, toneelspelers en zangers. De voorstelling is van dinsdag 27 tot en met donderdag 29 december te zien in het Kielzog Theater in Hoogezand.

Levende kerststal en knisperende vuurkorven

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 december wordt het terras van Garnwerd aan Zee in winterse sferen gehuld. Zo is een Levende Kerststal te zien en zijn er allerlei activiteiten te ondernemen.

Kom met Kerstbeestjes knuffelen, broodjes bakken bij het kampvuur of luister naar een van de verhalen van de Kerstman. Met boerderijdieren, knisperende vuurkorven, gezellige kerstmuziek en leuke kinderactiviteiten kom je met gemak in de kerststemming.

Op zoek naar meer feestelijke uitjes?

Deze vind je op lc.nl/uitagenda en dvhn.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu