Vangrail, Fleddy Melculy, poppentheater voorstelling Avatara, Winter Fair in Appelscha en verhalen van een veekoopman: vijf uitjes in Friesland

Sterke verhalen van een veekoopman. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Luister naar sterke verhalen van een veekoopman, kom luisteren naar Vangrail of Fleddy Melculy, reis naar andere werelden met de voorstelling Avatara of bezoek de Winter Fair in Assen.

Vangrail trekt alles uit de kast

De band Vangrail moet het niet alleen hebben van dampende feesttenten en festivals; ook in het theater komt de band volledig tot zijn recht met spraakmakend repertoire. Vangrail pakt onder andere uit met een video wall die volledig is geïntegreerd in de show. De mannen nemen je mee in de dingen die hun leven veranderden en wat dat muzikaal met hen heeft gedaan.

Ze hebben het over de liedjes die ze hebben geschreven, maar spelen ook bekende covers. Na een jaar van nauwelijks spelen staan de mannen te trappelen om alles uit de kast te trekken. Naast nieuwe liedjes komt ook het vertrouwde Vangrail repertoire aan bod, maar dan net een beetje anders.

Dokkum – Theater Sense, vr 20.15 uur, 15 euro

Ontmoeting van culturen in poppenspel

In de coproductie Avatara van meesterpoppenspeler Duda Paiva en de bejubelde choreograaf Shailesh Bahoran komen verschillenden werelden samen. Het publiek maakt onderdeel uit van een meeslepende reis langs indrukwekkende vergezichten van de Braziliaanse en Indiase cultuur, loopt door mysterieuze landschappen tussen hemel en aarde en ontmoet reisgenoten die zowel mens als god zijn.

Zo wordt ontdekt dat nieuwe ontmoetingen kunnen leiden tot iets dat meer is dan een optelsom: een botsing tussen bestaande elementen die genoeg kracht opwekt om leven te blazen in iets dat nog niet bestond. De dansvoorstelling van de Duda Paiva Company en Illusionary Rockaz Company is vrijdag in Leeuwarden te zien.

Leeuwarden – De Harmonie, vr 20.30 uur, 17,50 euro

Fleddy Melculy maakt het podium onveilig

Fleddy Melculy komt vrijdag met een bak vol metal en entertainment naar Iduna. Deze metal-, thrash- en hardcoreband laat Nederlandstalige maatschappijkritische teksten horen, met een dikke knipoog welteverstaan. Fleddy Melculy kwam zes jaar geleden op, nadat Jeroen Camerlynck en Fleddy himself in januari 2016 de lyricvideo van T-shirt van Metallica online gooide. In een half jaar tijd ontpopt het illustere gezelschap zich tot een van de meest populaire Belgische metalacts van het laatste decennium.

Vanuit het niets klommen ze naar de grote podia van België en Nederland. Diverse culthits verder is Fleddy Melculy er klaar voor om een feestje weg te geven in Drachten.

Drachten - Poppodium Iduna, vr 20 uur, 15 euro

Verhalen over veemarkten van vroeger

Oud veekoopman Bonne Speerstra vertelt in de lezing Sterke verhalen van een veekoopman hoe het was om op te groeien op een boerderij in buurtschap Eemswoude en hoe hij door een bijzonder toeval in de veehandel terechtkwam. Het veehandelaars bestaan heeft voor hem genoeg ingrediënten aangedragen om de pen op te pakken en de vele anekdotes en verhalen op te tekenen. Over zijn ervaringen heeft hij het nieuwe boek Loven en bieden uitgebracht.

In zijn boek vertelt hij over opvallende belevenissen, humoristische voorvallen en aangrijpende ontmoetingen die hij meemaakte op veemarkten en verhalen over lief en leed aan de keukentafel. In Loven en bieden geeft Speerstra met een mild oog en gevoel voor humor vorm aan de verhalen van en over het platteland. Zo neemt Speerstra de lezer, en in het geval van de lezing op zondag de luisteraar, mee op pad door de geschiedenis van de veemarkten van vroeger. Museumkaarthouders en vrienden van het Fries Landbouwmuseum hebben gratis toegang tot de lezing.

Leeuwarden – Fries Landbouwmuseum, zo 14 uur, 8 euro

Feeëriek verlichte Winter Fair

Het wordt weer een drukte van jewelste in de aanloop naar kerst. In Appelscha kun je bijvoorbeeld dit hele weekend de Winter Fair bezoeken. De fair strijkt neer langs de verlichte bosrand van het Drents-Friese Wold aan de Boerestreek. Vanaf de vele kramen en stands worden kerst-, crea-, food-, winter- en streekproducten aangeboden.

Het winterevenement wordt geopend door midwinterhoornblazers en wordt verder opgeluisterd met andere live muziek en straatacts. Na afloop van de Winter Fair is bij aanliggende horecabedrijven en in de Hoolten Klinte is sfeermuziek aanwezig.

Appelscha - TIP Kantoor, za 14.30-21.30 uur, zo 11-17 uur, gratis

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu