Uitjes in Friesland: Jon van Eerd, de geesten van Willem Lodewijk en zijn Anna, geschiedenis van Lemmer, een Sinterklaas sprookje en het lot van Illustere Figuren

Illustere Figuren. FOTO MARLEEN ANNEMA

Kom lachen met Jon van Eerd, kom dineren met de geesten van Willem Lodewijk en zijn Anna, wandel door de geschiedenis van Lemmer, kijk naar een Sinterklaas sprookje of beslis mee over het lot van theatercollectief Illustere Figuren.

Met Willem Lodewijk en Anna aan tafel

Op 25 november 15787 trouwde stadhouder Willem Lodewijk met zijn nichtje, Anna van Oranje. Het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden werd hun thuisbasis, waardoor Leeuwarden Hofstad werd. Ieder jaar vindt op een andere plek, op de dag dat deze twee het jawoord zeiden, de dinervoorstelling Anna & Us Heit plaats. Het Mammemahuis in Jellum staat bekend om de plek waar het graf van Jonker Sicke te vinden is. Deze man was een goede vriend van de stadhouder. Anna & Us Heit komen op bezoek bij het graf van de jonkheer en zijn familie. Wanneer ze het graf uitkomen, zien ze ineens dat de theaterkerk vol zit. Anna ziet dit als haar kans om haar frustraties als vrouw te uiten.

Het liefdesverhaal van Willem en Anna begon toen zij jeugdliefdes van elkaar waren. Hun vaders waren tegen hun huwelijk, maar uiteindelijk overwon de liefde. De twee geliefden spoken nog steeds rond in Friesland en jagen ter vermaak „het volk” de stuipen op het lijf. In de muzikale voorstelling worden liedjes afgewisseld met scherpe dialogen, speelse scènes en verrassende wendingen. De voorstelling wordt gecombineerd met een drie-gangen diner, verzorgd door restaurant Jonker Sicke. Opgeven is noodzakelijk en kan via info@mammemahuis.nl.

Jellum - Theaterkerk Mammemahuis, vr 19 uur, 60 euro, diner 35 euro

Piratenschip met een verstekeling

Kapsones schuit vaart uit is een spannend, muzikaal en humoristisch sprookje over piraten die een cruiseschip beginnen en gasten bestelen. Kan de verstekeling de situatie redden? Dit jaar wordt je voor het Sinterklaassprookje Jubbega - Hoornsterzwaag meegenomen op het piratenschip Kapsones waar piraten een plan bedenken om hun lege schatkist te vullen.

Wat ze alleen niet weten is dat er een verstekeling aan boord is geklommen die naar een eiland zoekt om er een speciaal leuk kindereiland van te maken. Hij heeft hiervoor een apparaat om dit eiland te vinden. Hoe dit allemaal gaat en uiteindelijk afloopt zie je donderdag in Jubbega. Reserveren kan via sinterklaassprookjejubbega@gmail.com.

Jubbega - De Kompanije, do en vr 20-22.30 uur, 5 euro

Virtuele trip door de geschiedenis van Lemmer

Frank Hemkes en Hessy Hoekstra laten tijdens een virtuele wandeling op donderdagavond zien hoe Lemmer door de jaren heen veranderd is. Wat verdween en wat bleef? Aan de hand van oude dia’s vertellen Hemkes en Hoekstra over de geschiedenis van Lemmer en hoe ingrijpend alle veranderingen voor het aanzien zijn geweest.

Door de diavoorstelling is het net alsof je door het dorp wandelt. Tijdens de presentatie komen onder meer Lemmer als havenplaats, de opkomst en ondergang van de visserij, patriciërsfamilies, de tram, de Lemster sluis en de demping van de Rien aan bod. Via bmf.nl is meer informatie te vinden over de lezing en kun je je opgeven.

Lemmer - Bibliotheek, do 19 uur, 5 euro, leden Bibliotheek 3,50 euro

Wervelwind in het theater met Jon van Eerd

Met Zo vader zo zoon waait er een wervelwind van hilarische situaties door het theater. Jon van Eerd laat zich als Harrie Vermeulen wederom van zijn grappigste kant zien, met aan zijn zijde onder anderen Joey Schalker, Nandi van Beurden en Arie Cupé. Het resultaat is een komedie vol misverstanden, intriges en verwikkelingen.

Harrie Vermeulen woont bij zijn succesvolle zoon in huis. Maar zo slim als zoonlief is in het zakenleven, zo naïef is hij privé. Zijn zelfingenomen secretaresse is vastberaden junior aan de haak te slaan en daar kan ze de kritische ogen van vader Harrie niet bij gebruiken. Dus doet ze er alles aan om hem het huis uit te krijgen. Maar Harrie zou Harrie niet zijn als hij er geen stokje voor zou steken...

Drachten - De Lawei, do 20 uur, 32 euro

Het lot van collectief Illustere Figuren

Het theatercollectief Illustere Figuren organiseert een theatrale vergadering waarin ze de vraag stellen: doorgaan of stoppen? Impact maken en de wereld mooier maken. Met deze idealen richtten 7 vrienden theatercollectief Illustere Figuren op. Hoe staat het er nu voor met de overgebleven leden Raymond Zen Tim en Joeso? Wat is ervan terecht gekomen? Tien jaar later opent het gezelschap een theatrale vergadering, waarin zij beslissen of het collectief moet blijven bestaan of niet.

In de vorm van een ledenvergadering stemt het publiek over het lot van het collectief. Want: als je als kunstenaar geen impact maakt met je werk, hoe kun je dan voortbestaan? Zelfspot en pijnlijke eerlijkheid staan centraal in dit theatrale onderzoek naar idealen, maakbaarheid en bestaansrecht.

Leeuwarden - De Doas, vr 20 uur, gratis

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu