Kerstuitjes in Friesland: Ralph van Raat, Ashtyn Barbaree, CantAmici, Nancy and the Sinatras, Hello Again en Buitengewoon Kerst

Ashtyn Barbaree. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Met optredens van Ralph van Raat, Ashtyn Barbaree, CantAmici, Nancy and the Sinatras en Hello Again en de openluchtvoorstelling Buitengewoon Kerst wordt je alvast in kerstsferen gebracht.

Iconisch werk van Messiaen zonder pauze

Vlak voor de kerstdagen klinkt er een zeldzaam concert in de Sint-Vituskerk in Finkum. Vrijdagavond speelt pianist Ralph van Raat het iconische werk Vingt Regards sur l’Enfant Jésus van Olivier Messiaen. De componist schreef dit meesterwerk voor piano solo met het kerstverhaal als uitgangspunt. Zoals Messiaen zelf zei: de twintig delen in de cyclus drukken “de verschillende bespiegelingen van het kindje Jezus in de kribbe en de aanbidding die het ten deel valt” uit.

Elk deel belicht het kind op een eigen manier, van de moederliefde van Maria tot een toekomstvisioen van Jezus. Centraal staat de menswording van God in Jezus, de vereniging van de goddelijke en menselijke natuur. De pianocyclus duurt ruim twee uur en vraagt van het uiterste van de pianist. Van intieme, fluisterzachte akkoorden vol mysterie, warmte, subtiele kleuringen door boventonen en vogelzang tot extatische fortissimo’s die de luisteraar onderdompelen in de klanken van de vleugel. Van Raat toert al langere tijd met dit stuk en soleert over de hele wereld met de grootste gezelschappen. De pianist gaat vrijdag voor het eerst de uitdaging aan om dit twintigdelige werk zonder pauze uit te voeren.

Finkum - Sint-Vituskerk, vr 20 uur, 19,50 euro (t/m 18 jaar 10 euro)

Nancy and the Sinatras en Hello Again

Een keur aan muzikanten treedt op tijdens de Jûn foar de Krystnacht. Centraal dit jaar staat de formatie Nancy and the Sinatras. Zij brengen een show met allerlei klassiekers uit het Christmas-wereldrepertoire. Denk aan bekende nummers als Last Christmas van Wham! of Driving Home for Christmas van Chris Rea.

Tijdens dit benefietsconcert treedt ook het trio Hello Again op met een uitgebreide selectie songs. Met akoestische instrumenten creëren zij een geheel eigen sound. „Foar it Krystkonsert yn Sibrandahûs hawwe wy in moai repertoire oan Krystnûmers stean”’, verklapt bandlid Onno Loonstra.

Sibrandahûs - Kloosterkapel, vr 20.30 uur, 12 euro

Het lieve en soulvolle van Ashtyn Barbaree

Ashtyn Barbaree is een internationaal americana singer-songwriter en multi-instrumentalist uit Fayetteville, Arkansas. Deze artiest uit de Verenigde Staten heeft met lieve, soulvolle en herkenbare teksten de harten van mensen uit alle lagen van de bevolking gestolen. Ze heeft een rokerige, zachte stem die wordt begeleid door harmonieën, gitaar, tenor achtsnarige ukelele, contrabas, pedal steel, drums en piano.

Barbaree maakt en speelt al bijna tien jaar muziek. Vanaf 25-jarige leeftijd heeft zij haar merk vanaf de grond opgebouwd en haar muziek is behalve in de Verenigde Staten ook bekend in Canada, Denemarken, Zweden, Nederland en Duitsland. Vrijdag is zij te horen in Kunstcafé Appelscha.

Appelscha - Kunstcafé Appelscha, vr 20 uur, 10 euro, incl. 1 gratis consumptie

Kerstklassiekers door vriendenkoor CantAmici

Vocaal Ensemble CantAmici verzorgt vrijdag het kerstconcert Midden in de winternacht in samenwerking met organist en pianist Jan Andries Dijkstra. Het in 2019 opgerichte koor staat onder muzikale leiding van Henney Venema. CantAmici, zingende vrienden, bestaat uit veertien ervaren zangers uit Noord-Nederland die jarenlang bij grote koren, kamerkoren en kwartetten zongen.

Het koor brengt vrijdag een verrassende mix van sfeervolle kerstmelodieën naar de Grote Kerk in Drachten. Het bekende Stille Nacht en Dreaming of a White Christmas , de vrolijke Christmas Carols en het juichende For unto us a child is born uit de Messiah van Händel komen allemaal voorbij. Allemaal favoriete kersthits, speciaal voor dit concert gekozen.

Drachten - Grote Kerk, vr 20.15 uur, gratis

Openluchtvoorstelling op Kerstavond

Op Kerstavond wordt door verteller Andries Ophof, koor de Nortepé Singers, band onder leiding van Sander Metz en spelers uit Noordwolde en omgeving de openlucht-theatervoorstelling Buitengewoon Kerst gespeeld. De actualiteit daagt regisseur Bert Rossing uit om het geboorteverhaal van Christus breder te trekken. “De oorlog in Oekraïne doet ons beseffen dat bepaalde levensverhalen altijd actueel blijven. Jozef en Maria leefden ook in een bezet land.

De Romeinen maakten de dienst uit, maar er was geen oorlog. Het verhaal van Jozef en Maria en de geboorte van Jezus laten we parallel lopen aan het verhaal van een (fictief) Oekraïens gezin anno 2022. Joeri en Marinochka staan in Oekraïne misschien wel voor dezelfde keuzes als Jozef en Maria. Volgen ze de opdrachten van de bezetter, of ontvluchten ze huis en haard?”

Noordwolde Fr - Manauplein, za 19.30 uur, gratis

Op zoek naar meer uitjes

Neem een kijkje op lc.nl/uitagenda
Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu