Uitjes in Friesland: Cyrano, Splinter Chabot, het verhaal van Rinske Bartlema, verzetsfamilie Lever en de sensuele ontdekkingsreis van Adam en Eva

Meeuw Jonge Theatermakers - Cyrano. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Meeuw Jonge Theatermakers spelen Cyrano, Splinter Chabot komt praten over zijn nieuwste boek, Ellen Boonstra-de Jong vertelt het verhaal van Rinske Bartlema, amateuracteurs uit Sneek spelen Door het donker over verzetsfamilie Lever en Ellen Pieters en Han Oldigs laten de sensuele ontdekkingsreis van Adam en Eva zien.

Splinter Chabot praat over zijn werk

Stichting Literaire Activiteiten Sneek, ook wel LAS genoemd, ontvangt woensdag de kleurrijke schrijver Splinter Chabot. Zijn in 2020 op z’n 24e verjaardag verschenen debuutroman Confettiregen werd direct een bestseller. Behalve schrijver is Chabot ook programmamaker, presentator en politicoloog. Hij is bekend van diverse radio- en tv-programma’s, waaronder zijn eigen talkshow SPLNTR! .

Afgelopen april verscheen zijn nieuwste roman Als de Hemel genoeg ruimte heeft . Ook dit boek is een zoektocht, maar dan van twee vrienden. Ze besluiten samen op reis te gaan door een land dat lang geleden betoverend is geweest. De route is uitgestippeld, de bestemming staat vast. Onderweg komen ze voor de grootste keuzes uit hun leven te staan.

Sneek - Boekhandel Van der Velde, wo 20.15 uur, 12 euro, donateurs 8 euro

Het verhaal van Rinske Bartlema

Het TerpenTheater van Skingen/Slappeterp houdt donderdag een lezing over een geëmancipeerde vrouw uit de vorige eeuw, toen het woord vrouwenemancipatie nog amper bestond. Historica Ellen Boonstra-de Jong vertelt over Rinske Bartlema, die leefde van 1875 tot 1948. Deze oud-inwoonster van Slappeterp woonde van haar achtste tot haar achttiende op De Rea-Hel, een pleats midden in het weiland.

Haar vader moet als kleine boer hard ploeteren om het hoofd boven water te houden, maar Rinske blijkt een geëmancipeerde vrouw te zijn. Als diacones zette ze zich in voor de inwoners van Vlaardingen en was ze werkzaam in Oost-Duitsland en Nederlands Indië. Op donderdagavond komt de geschiedenis van Slappeterp en omgeving tevoorschijn.

Skingen - Dorpshuis Skingen-Slappeterp/TerpenTheater, do 20 uur, 5 euro

Verzetsfamilie Lever en hun Joodse onderduikers

Door het donker is een theatervoorstelling over de gebeurtenissen rondom de Sneker verzetsfamilie Lever en hun Joodse onderduikers. In de nacht van 16 november 1943 viel de Sicherheitsdienst hun woning aan het Kleinzand 18 binnen. Dit was een van de panden waar nu het Fries Scheepvaart Museum in is gevestigd. Het theaterstuk blikt terug op de oorlogsjaren van actief verzet vanuit het geloof en werpt de vraag op: waar vind je de waarheid?


Door het donker werd geschreven door Peter Sijbenga, de regie is in handen van Lucienne van der Meulen. De cast bestaat uit gedreven amateuracteurs uit Sneek en omgeving. Behalve van toneelspel wordt in de voorstelling ook gebruik gemaakt van videoprojectie en live muziek.

Sneek - Fries Scheepvaart Museum, do t/m za 19.30 uur, 15 euro

Adam & Eva 2.0: een sensuele ontdekkingsreis

Acteursechtpaar Ellen Pieters en Han Oldigs staan samen op het podium in een nieuwe komedie. In Adam & Eva 2.0 spelen de veelvuldig bekroonde komedianten twee buitenaardse wezens die een planeet creëren die ze Aarde noemen. Ze gaan zo in hun spel op dat ze de gedaantes van een man en een vrouw aannemen. Je bent er getuige van hoe ze elkaar ontdekken. De bevreemding, de verwondering en de nieuwsgierigheid.

Vol enthousiasme storten ze zich in een soms sensuele en hilarische ontdekkingsreis, met alle gevolgen van dien. Schrijver Haye van der Heijden zegt over het stuk: “Na crisissen begint er vaak een soort nieuwe wereld, zo voelt het voor velen. Maar hoe is de oude eigenlijk destijds ontstaan? God of Darwin? Of was er nog iets anders aan de hand? Misschien is de aarde wel geschapen door wezens van een andere planeet.”

Dokkum - Theater Sense, do 20.15 uur, 22,50 euro

Cyrano door Meeuw Jonge Theatermakers

Het verhaal van Cyrano de Bergerac heeft al vele harten van theaterbezoekers gebroken. Deze wereldberoemde toneelklassieker van Edmond Rostand vertelt het verhaal van Cyrano , een man die heimelijk verliefd is op de beeldschone Roxane. Maar zij ziet hem niet staan. En dan verschijnt de knappe Christian. Twaalf jonge spelers improviseren en schrijven met regisseur Carlo Scheldwacht een gloednieuwe bewerking van dit toneelstuk, over worden wie je wilt zijn en durven zijn wie je bent. Wat telt daarbij het meest? Je binnen- of buitenkant?

De spelers van Meeuw Jonge Theatermakers rijmen, rappen, zingen en dansen erop los. Voor aanvang van de voorstelling kom je de jonge onderzoekers van het theatergezelschap tegen in de foyer in de rol van woordzoekers. Waar wil jij je over uitspreken? Wat zit jou hoog? Waar loopt jouw hart van over? De onderzoekers geven er woorden aan en laten dat horen in een open mic sessie.

Leeuwarden - De Harmonie, do t/m za 19.30 uur, zo 15 uur, 16,25 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu