Uitjes in Friesland: Waylon, mythische verhalen over de Waddenzee, Samoosara, Our Man In the Field Band en dans over de ziekte van Alzheimer

ImPerfect Dancers Company - Empty Floor. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Kom ervaren hoe lekker gewoon Waylon is gebleven, luister naar mythische verhalen over de Waddenzee, luister naar Samoosara, droom weg bij muziek van Our Man In the Field Band of bezoek een dansvoorstelling die zich afspeelt in de belevingswereld van iemand met de ziekte van Alzheimer.

Waylon is gewoon Willem

Waylon zag het als een persoonlijke missie om country naar Nederland te halen. Door het zuiden van Amerika ontstane levenslied naar de Lage Landen te brengen werd een van zijn hoogtepunten een tweede plek op het Eurovisie Song Festival met Calm after the Storm . Met zijn theaterprogramma Gewoon Willem laat Waylon zien dat Nederland nog steeds zijn meest favoriete plek is. De basis van zijn eigen levenslied lag in Apeldoorn; zijn eerste Nederlandstalige album is een eerbetoon aan zijn wortels. Op zijn album, dat ook Gewoon Willem heet, laat hij liedjes horen in zijn moerstaal met de poëzie die hoort bij een levenslied.

Samen met de dichters van Is Ook Schitterend, Joost Marsman, Sander Rozenboom en poëet Han Kooreneef, heeft hij Nederlandse teksten op melodieën gemaakt. Het is een album dat om uitleg vraagt. In zijn theatershow geeft hij deze tekst en uitleg, met de anekdotes uit een rijk leven van een simpele jongen met een talent in een ingewikkelde wereld, die graag het gesprek aangaat met zijn publiek. En dit met alle liefde trakteert op liedjes.

Sneek - Theater Sneek, vr 20.15 uur, 39,50 euro

Our Man In the Field Band in het kunstcafé

Alex Ellis begon als singer-songwriter en trad solo op in iedere bar in Londen die hem wilde boeken. Al snel vond hij geestverwanten met wie hij de band Our Man In the Field Band vormde; Henry Senior op pedal steel en dobro, Greg Bishop op drums en Tom Rosenfeld op basgitaar. Hun muziek heeft een geluid waar de vinger niet exact op te leggen valt.

Wellicht hoeft dat ook niet. Hun stijl ligt ergens tussen indie, folk en americana; de band speelt nummers die bij hen opkomen over de dingen die ze raken. De band speelt deze week in Kunstcafé Appelscha. Een toegangskaartje voor hun concert van aanstaande vrijdag is inclusief één consumptie.

Appelscha - Kunstcafé Appelscha, vr 20 uur, 20 euro

Het vieren van tien jaar Samoosara

Al meer dan tien jaar trakteert het muzikale gezelschap Samoosara haar publiek op een veelzijdig cultureel programma van Jiddische en Hebreeuwse muziek. Dit doen zij met veel Friese teksten en witzen - oftewel grappen - voor een breed publiek. Tijdens het jubileumprogramma vertolkt het trio samen met hun muziekvrienden Alwin en Ymkje een show vol ritmische en meeslepende muziek. Het concert van Samoosara en friends bevat oude bekenden uit tien jaar Samoosara, maar ook nieuwe nummers. Met naar het Fries vertaalde nummers als It finster ( The window van Leonard Cohen) en Wêr binn’ alle blommen keard ( Where have all the flowers gone van Pete Seeger) passeren ook andere muziekgenres dan het Jiddisch de revue.

Britsum - Johanneskerk (NH Kerk), vr 20 uur, 10 euro

Dansen over de ziekte van Alzheimer

Het dansstuk Empty Floor is ontstaan uit het verlangen om de verborgen belevingswereld te verkennen van wie dagelijks geconfronteerd wordt met de ziekte van Alzheimer. Het stuk wil het taboe doorbreken en het publiek bewust maken van de verschillende aspecten van de ziekte. De dansers delen zaterdag het podium met senioren-vrijwilligers die personen met Alzheimer een gezicht geven door voor één avond hun gevoelens, angsten en vreugden te vertolken.

Het artistiek duo Walter Matteini en Ina Broeckx heeft met imPerfect Dancers Company een plek verworven binnen de hedendaagse dansscene. Hun choreografische taal is intens fysiek en atletisch en hangt af van hun zoektocht om de menselijke ziel in al zijn verschillende facetten te verkennen en te begrijpen.

Leeuwarden - Doopsgezinde Kerk, za 20.15 uur, 23,50 euro

In een mythische reuzenoctopus langs mythische verhalen over de Waddenzee | Advertentie

Stap aan boord van de mythische reuzenoctopus De Kraak en laat je meevoeren langs tien animatiefilms, gebaseerd op oude verhalen uit het Waddengebied. Het initiatief van Productiehuis Spinbarg wordt uitgevoerd door 21 animatoren en componisten uit Noord-Nederland, Duitsland en Denemarken. De verhalen laten zien hoe mensen al van oudsher met de onstuimige zee proberen te leven en zijn in drie talen te volgen: Nederlands, Engels en Duits.

De Kraak start de reis van vrijdag 23 tot en met zondag 25 september bij de Diepswal in Dokkum en vaart daarna door naar de Nieuwe Willemshaven in Harlingen (28 september t/m 2 oktober) en de Willemskade in Leeuwarden (5 t/m 16 oktober). Op spinbarg.nl vind je alle openingstijden.

Dokkum - Diepswal ter hoogte van Museum Dokkum, vr t/m zo, 7,50 euro (kinderen van 1 t/m 18 jaar 6,50 euro)


Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu