Uitjes in Friesland: Simone Kleinsma, de Kofferbakmoord, Agrarische dagen, Dark Sky Tour en de veemarkt van Kollum

Simone Kleinsma. FOTO ROY BEUSKER

Simone Kleinsma komt naar Leeuwarden. Bas van Sluis vertelt alles over De Kofferbakmoord. Bewonder de sterrenhemel boven het wad tijdens de Dark Sky tour. Geniet van de Agrarische Dagen in Franeker met diverse activiteiten. Of duik in de geschiedenis van de veemarkt in Kollum. Je vervelen is er niet bij de komende dagen!

Heel veel activiteiten in Franeker de komende dagen

Van woensdag tot en met zondag vinden in Franeker de Agrarische Dagen plaats. Een vijfdaags stadsfeest dat traditiegetrouw in de derde week van de maand september wordt gehouden.

Er vinden tal van activiteiten plaats. Vrouwen die houden van mode en lifestyle kunnen donderdag een bezoek aan de Frouwen Fair brengen. De Martinikerk vormt het decor en tal van mode- en lifestylewinkels uit de Waadhoeke zijn present met een kraam. Donderdagavond geeft Advendo een jubileumconcert op de Breedeplaats met medewerking van Henk Poort en Jennie Lena. En op vrijdag kun je genieten van een lasershow om 21.45 uur op het kaatsveld. Het volledige programma is te bekijken via agrarischedagen.nl.

Franeker - Centrum, wo t/m zo

De Kofferbakmoord houdt de gemoederen nog steeds bezig

In 2017 wordt het lijk van Ralf Meinema in de kofferbak van zijn Mercedes gevonden. Zijn auto bungelt half in het Stieltjeskanaal. De onopgeloste moord houdt Zuidoost-Drenthe nog steeds bezig. Zijn ouders, familie en vrienden willen antwoord op die ene vraag: Waarom moest Ralf, die joviale, vriendelijke jongen, dood?

De Kofferbakmoord is een podcastserie van Dagblad van het Noorden, geproduceerd door Bas van Sluis en Jeroen Kelderman. De podcast kwam tot stand met hulp van Alwin Wubs en Liselotte Schüren. Bas van Sluis neemt je donderdag in de bibliotheek van Kollum mee in de kofferbakmoord en vertelt over deze zaak en het tot stand komen van de podcast.

Kollum - Bibliotheek, do 19.30 uur, gratis

De sterrenhemel boven het Wad bewonderen

Vrijdag kun je wandelend de sterrenhemel van het Dark Sky gebied bewonderen tijdens een Dark Sky Waddentour met gids Marcel Renou. Startend vanaf Theaterkerk Nes, één van de donkerste plekken van Nederland, waan je jezelf in de wondere wereld van het Wad.

Renou vertelt tijdens deze tour over het belang van donkerte, voor zowel mens- als dier. De tour start om 20.30 uur en er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Reserveren kan via theaterkerknes.nl.

Nes (gem Noardeast-Fryslân) -Theaterkerk Nes, vr 20.30 uur, 15 euro

Simone Kleinsma over verder gaan

Simone Kleinsma, de veel geprezen grande dame van de Nederlandse theaterwereld, keert solo terug met de personality-show Verder. Ze vertelt hierin over de afgelopen jaren, waarin ze na het overlijden van haar man heeft moeten leren om alleen verder te gaan. Maar om een nieuw begin te kunnen maken, zul je eerst moeten opruimen.

Kleinsma neemt je mee in haar verhaal waarbij uiteraard muziek een grote rol speelt, zowel bestaand als speciaal voor haar nieuw geschreven repertoire. De voorstelling ligt in het verlengde van eerdere succesvolle shows als Songs From The Heart en Simone!. Kleinsma wordt ondersteund door de muzikanten Menno Theunissen en Maria Martinez Payà. Donderdag te zien in De Harmonie in Leeuwarden.

Leeuwarden - De Harmonie, do 20.15 uur, 35 euro

De levendige veemarkt van Kollum

Tot ruim halverwege de vorige eeuw kende Kollum een levendige veemarkt. Eerst op de Voorstraat en later op het Rechthuisplein.

In het Kollumer Museum Mr. Andreae wordt tot en met 26 november materiaal getoond dat de geschiedenis van deze markt en de daarop actieve handelaren vertelt. Het museum is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Naast de expositie over de veehandel zijn er de vaste exposities over onder andere het Kollumer Oproer van 1797.

Kollum - Kollumer Museum Mr. Andreae, t/m 26 november, wo t/m za 14-17 uur, 5 euro (t/m 13 jaar 1,50 euro)

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu