Uitjes in Friesland: vijf tips

De Notenkraker voor kinderen. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Kom luisteren naar het originele verhaal van Scrooge of neem je kind mee naar een theatercollege over De Notenkraker. Circus Bossle staat met een kerstvoorstelling in Drachten en in Katlijk luiden ze de klokken om de boze geesten te verjagen.

Traditioneel kerkklokkengelui

Van 21 december tot 1 januari worden de klokken geluid. Het Sint Thomasluiden , om de boze geesten te verjagen, vindt plaats in de periode wanneer de dagen het kortst zijn. Dit oude gebruik wordt nog in slechts twee plaatsen in Friesland in ere gehouden en wel in Katlijk en in het naburige Oudehorne.

Het is nu vooral een aardig volksgebruik, waarbij het de kunst is om in een goed op elkaar afgestemd ritme twee klokken te luiden. Het gaat bij dat luiden om de zogenaamde ‘vierkante slag’. De kleine klok komt daarbij in harmonie tussen de slagen van de grote klok. De kleine klok moet een kwartslag na de grote klok komen. Oorspronkelijk ging het Sint Thomasluiden dag en nacht door. Tegenwoordig mag er alleen van ‘s morgens 7 uur tot ‘s avonds 10 uur worden geluid.

Overigens is er een tijd geweest dat de gemeente Heerenveen het luiden wilde verbieden. Men haalde op een bepaald moment zelfs de klepels uit de klokken. De Katlijkers bedachten echter steeds weer iets waardoor er toch geluid kon worden. Tegenwoordig stimuleert de gemeente Heerenveen de traditie door het geven van een subsidie.

Katlijk - Klokkenstoel, 21 december tot 1 januari, 7-22 uur

Het originele verhaal van Charles Dickens

Honderdvijftig jaar na de dood van Charles Dickens kruipt acteur en regisseur Bruun Kuijt morgen in de rol van Scrooge , verteller, Marley en nog meer heerlijke figuren uit het beroemde A Christmas Carol .

Na de vele film-, televisie- en theaterbewerkingen, animaties en kinderversies lijkt het originele verhaal van Charles Dickens wat ondergesneeuwd. Velen kennen de mooie vertelling van de diverse versies op televisie, maar slechts weinigen hebben de tekst van Dickens echt gelezen. Kuijt gaat terug naar de bron en bindt de strijd aan met het idee dat dit verhaal een karikatuur van zichzelf is geworden.

Franeker - De Koornbeurs, wo 20.15 uur, 15 euro

Lucas Hamming heeft even ‘niets te melden’

Met een gitaar in een theaterzaal en de tijd om zich tot het publiek te richten. Dat lijkt Lucas Hamming wel wat. De singer-songwriter wil het even helemaal anders aanpakken.

Even geen festivals, jankende gitaren en schreeuwen in een roestende microfoon. Er is alleen nog één dingetje: heeft Lucas wel iets te melden? Hamming vergaarde bekendheid als acteur in de film Lover of loser en als finalist bij De beste singer-songwriter van Nederland. Zijn EP-debuut presenteerde hij in 2013, waarna hij nog meer singles en albums uit bracht en ook als musicalacteur de sprong waagde. In zijn show Niets te melden gaat hij terug naar de basis, waarbij een intieme sfeer centraal staat.

Leeuwarden - De Harmonie, wo 20.30 uur, 21,50 euro

Circus Bossle komt naar Drachten! | advertentie

De beroemde Duitse circusfamilie Bossle reist al jaren met hun familiecircus door heel Nederland en strijkt traditiegetrouw tijdens de feestdagen elk jaar weer neer op het Kyriat Onoplein in Drachten. De afgelopen twee jaar kon het kerstcircus vanwege coronamaatregelen echter niet doorgaan. De familie Bossle is daarom extra blij om dit jaar weer naar Drachten terug te keren en pakt dan ook groots uit met een geheel vernieuwde show.

Vanaf zaterdag 24 december tot en met zondag 8 januari kan het hooggeëerde Friese publiek genieten van; vliegensvlugge jongleurs, lenige acrobaten, levensgevaarlijke messenwerpers, spectaculaire vuurspuwers en doldwaze clowns. Natuurlijk ontbreken ook de optredens van de dieren niet. Zo passeren onder andere paarden, honden, lama’s en zelfs kamelen de revue. Alle tijden en prijzen zijn te vinden op de facebook pagina van circus Bossle.

Drachten - Kiryat Onoplein, 24 december t/m 8 januari

De Notenkraker voor kinderen

Het spookt in het huis waar Clara woont. Als zij tijdens de kerstnacht haar bed verlaat is in de woonkamer van alles veranderd. Haar kerstcadeau, een houten notenkraker, is levensgroot geworden en in gevecht met de Muizenkoning. En dan...

Aan de hand van muziek- en beeldfragmenten neemt meesterverteller Rudolf Nammensma kinderen vanaf 7 jaar donderdag en vrijdag mee op avontuur door Tsjaikowski’s beroemde Notenkraker-ballet en legt van alles uit. Het is een interactieve voorstelling.

Heerenveen - Posthuis Theater, do en vr 19 uur, 9 euro

Meer Uitjes ?

Deze vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu