Uitjes in Friesland: Gevechten van een vrouw, schansen met verhaal, René van Meurs, Johnny Cash Tribute en I Took Your Name

ITA-ensemble - Gevechten en metamorfosen van een vrouw. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Gevechten en metamorfosen van een vrouw, schansen met verhaal, lachen met René van Meurs, Def Americans Johnny Cash Tribute en I Took Your Name.

Schansen met verhaal en vertellers

In het Rampjaar 1672 walste de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV Nederland binnen, samen met de Engelse vloot en de twee Duitse vorst-bischoppen van Münster en van Keulen. Dit Rampjaar wordt landelijk herdacht met diverse evenementen. De werkgroep Friese Waterlinie heeft een programma Rampjaar Herdenking 2022-2023 samengesteld met andere organisaties, van lezingen en fietstochten tot een re-enactment.

Zes keer vindt er een route plaats waarmee je per (eigen) fiets langs schansen en locaties gaat. Met vertellers ontdek je het verhaal over de Friese Waterlinie. Op friesewaterlinie.nl/schansen-met-verhaal-fiets vind je alle data en routes.

Wolvega - Hotel Van der Valk, wo 10 uur, 15 euro

Verantwoordelijkheid, of toch nog wat dollen?

Cabaretier René van Meurs staat voor een nieuwe fase. Want met al zijn levenservaring en goeie gedrag moet hij er ineens echt wat van gaan maken. Zo moet hij verantwoordelijkheid nemen en zo. Maar wat als je daar nog niet klaar voor bent en gewoon nog wat wilt dollen?

Misschien kun je dan het beste terug naar de basis, daar waar alles leeft, bruist, tegensputtert en beweegt, om pas daarna eens kritisch te bekijken wat je gevormd heeft en hoe je het nu het liefste zelf zou willen doen. René van Meurs met 2636 een programma vol eerlijke verhalen, hilarische anekdotes en sterke grappen.

Heerenveen - Posthuis Theater, do 20.15 uur, 22,50 euro

De Def Americans Johnny Cash Tribute

De Def Americans vieren vrijdag hun jubileum met de show 15 Years of Service bij Iduna in Drachten. De Def Americans Johnny Cash Tribute gaf in 2007 haar eerste optreden in Eindhoven. Met de laatste release van de band, A Hundred Highways , en een door Beerze Bier gebrouwen Pale Ale onder de arm staat de band 15 jaar later te springen om groots uit te pakken.

De band komt met een langere set, nieuwe visuals en gasten. Zo blazen ze, zoals gewoonlijk, de nummers van Johnny Cash weer een nieuw leven in. De band weet de swing, sfeer en rebellie van een optreden van de Amerikaanse outlaw goed te raken.

Drachten - Poppodium Iduna, vr 20 uur, 20 euro

Dineren en muziek van I Took Your Name

Bij Podium Lewinski kun je onder het genot van een diner luisteren naar muziek. I Took Your Name is het alter ego van Chris van der Ploeg. Na een aantal EP’s en bijdragen aan compilaties verscheen in oktober 2017 White Wall, Silent Light , het eerste album van I Took Your Name.

Deze voormalige gitarist van het Groningse audiotransparent bezong op zijn eerste album zijn liefde voor de natuur en hoe hij zijn eigen demonen uit weet te drijven. In zijn muziek toont hij het leven als een nacht vol dromen waarvan je je bij het ontwaken nog slechts flarden herinnert. I Took Your Name speelt zowel tijdens als na het diner.

Sneek - Podium Lewinski, do 18 uur, gratis

Twintig jaar gevechten van een vrouw

Op een dag stuit Édouard Louis op een foto van zijn moeder als twintigjarige vrouw. Gelukkig, jong en vol hoop en dromen; zoals hij zijn moeder nooit gekend heeft. Hij kent haar enkel als totaal ongelukkig, gevangen in een routineus leven als huisvrouw. Wat is er in die twintig jaar gebeurd? Dat is het uitgangspunt van Gevechten en metamorfosen van een vrouw , gebaseerd op het nieuwe boek van Édouard Louis. Het ITA brengt de wereldpremière van deze toneelbewerking met Marieke Heebink en Majd Mardo in de hoofdrollen. Louis gaf regisseur Ivo van Hove al in een vroeg stadium de kans om zijn meest recente werk over zijn moeder te lezen, waarna van Hove het toneelstuk maakte.

Kijkers zien hoe Louis’ moeder elke dag moet vechten tegen een dominante mannenwereld waarin ze haar talenten en dromen niet kan realiseren. Ze mag zelfs geen rijles nemen. Het kost haar twintig jaar om zich te bevrijden. Ze verlaat haar man, laat alles achter en vestigt zich in Parijs. Van Hoeve zegt over de voorstelling: ‘Na boeken waarin geweld centraal stond verraste Édouard Louis me met een tekst waarin naast geweld tederheid de toon aangeeft. Het boek beschrijft de moeizame gevechten van een vrouw om zichzelf te zijn, zelf keuzes te maken. Maar het is vooral ook een langzame toenadering van een moeder en een zoon.’

Leeuwarden - Stadsschouwburg De Harmonie, wo 20.15 uur, 27,50 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu