Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor de leukste uitjes

Op Verhaal - Aan tafel met Charles Dickens. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Droom weg bij verhalen in Marrum, maak een schilderij met schapenwol, kom speelgoed ruilen, leer alles over Fochteloërveen of neem plaats aan tafel met verhalen van Charles Dickens.

Verhalenavond ook in Marrum

Vrijwel iedereen kent momenten waarop het leven een bijzondere wending nam. De Ommekear is het thema van de Verhalenavond die door de hele provincie plaats vindt. Op vrijdagavond worden ook in Marrum verhalen verteld. De eerste verteller is Titia Jippes, met De Marrumer familie die ging emigreren ; een waargebeurd verhaal.

Deze familie kwam nooit op plaats van bestemming aan. René Bil is als tweede aan de beurt met zijn speciaal voor deze avond geschreven verhaal Tweede Spoor . Na de pauze vertelt Ieke Atsma Hoe een Amsterdams jongetje in Marrum terecht kwam . Ten slotte is schrijver Ingeborg Hoogsteen aan de beurt, met Hoe bysûndere minsken foar in ommekear yn je leven soargje . Ook Hoogsteen liet zich inspireren door het thema en schreef een verhaal.

Documentaire over het Fochteloërveen

Zaterdagmiddag wordt de documentaire Van Iestied tot Wieshied vertoond bij De Hoolten Klinte in Appelscha. De film over het Fochteloërveen werd gemaakt in opdracht van de Stellingwarver Schrieversronte en wordt toegelicht door streekkenner Otto de Vent.

In de documentaire wordt verteld over het ontstaan van het gebied, wie er woonden, hoe de bewoners er leefden en wat er door de jaren heen is veranderd. Naast een archeoloog, fysisch geograaf, landschapshistoricus en Natuurmonumenten waren ook streekkenners bij de totstandkoming van de documentaire betrokken.

Kom speelgoed ruilen

Sint is weer in het land en dat wordt vrijdag en zaterdag in Burdaard gevierd met Recycle Sint. Waarom zou je elk jaar alles nieuw kopen als je ook kunt ruilen? Recycle Sint wil zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven geven op de speelgoedruilmarkt. Het is dé manier om het Sinterklaasfeest duurzaam en voordelig te vieren.

Kom vrijdag tussen 15-19 uur heel, schoon en bruikbaar speelgoed inleveren en ontvang in ruil daarvoor een waardebon, die je vervolgens op zaterdag kunt spenderen. Ook als je niets hebt ingeleverd kun je speelgoed komen kopen voor zachte prijsjes. De opbrengsten van de markt komen ten goede aan de speelgoedbank Leeuwarden en cliënten van de voedselbank Dokkum.

Schilderijen van schapenwol

In viltatelier WOL IT in Kollum kun je zaterdag een workshop Schilderen met wol volgen. Onder leiding van Pytsje Cuperus maak je een schilderij van gekleurde en gekaarde schapenwol.

Je maakt hiervoor gebruik van de techniek droog- en naaldvilten. Met een viltnaald wordt de wol laagje voor laagje op een katoenen ondergrond geprikt en zo ontstaat er een schilderij. Opgave via welkom.wolit@gmail.com.

Aan tafel met Charles Dickens

Wilde je altijd al eens aan tafel zitten met Charles Dickens? Kom dan Op Verhaal bij De Skâns in Gorredijk. Na het succes van het Dahldiner en Couperus Culinair word je zaterdag meegenomen naar de tijd van slobkousen en ruisende rokken, van straatschoffies en armenhuizen. Rasvertellers Janneke Tanja en Frank Belt brengen bekende en minder bekende verhalen van Dickens tot leven.

Maurits Boreel tovert daarbij een magisch klanklandschap uit zijn Protoon MIDI viool. De kok van dienst zorgt aan de hand van het kookboek Aan Tafel met Charles Dickens van Josephine Leeuwenhoek ( My Inner Victoria n) voor een smakelijk driegangendiner.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu