Tom Sanderman, Sneker Filmwinter en So-Fi. Dit en meer uitjes in Friesland

So-Fi.

So-Fi. Foto: Archief Uitservice

Kom luisteren naar Tom Sanderman, Erwin Rommert Weerstra, So-Fi of Onaf, leer meer over Hella Haasse in een lezing van Aleid Truijens of droom weg bij films tijdens de Sneker Filmwinter.

Tom Sanderman laat zichzelf zien

Wie je ook bent, laat jezelf zien. Dat is de achterliggende boodschap van saxofonist Tom Sanderman tijdens zijn soloconcert Whoever You Are Come Forth , vrijdag in Pakhûs Solo in Stiens. Sanderman laat stukken horen die voor hem een bijzondere betekenis hebben. Het stuk voor tenor saxofoon The River Beneath Us , tevens titel van Sandermans eerste cd, werd speciaal voor hem geschreven door componist Anthony Fiumara. Het stuk is als een langzame rivier die onder het aardoppervlak stroomt en staat symbool voor de stijl waarin Fiumara componeert: geen snelle virtuositeit aan de oppervlakte, maar het mysterie dat hoorbaar is onder de noten.

Van dezelfde cd staat op het programma Dorian Reeds van Terry Riley, een van de meest bekende en invloedrijke componisten uit het minimalisme. In dit stuk voor sopraan saxofoon wordt door gebruik van vertraging en tape een hypnotiserend effect gecreëerd. Fading van Nicoline Soeter geeft vorm aan de ervaringen met Alzheimer binnen Sandermans familie. Whoever You Are Come Forth uit The Open Road van prijswinnende componiste Kate Moore is een melodie zonder franje en vol kleuren van de tenor saxofoon. Goede vriend en componist Remy Alexander schreef tot slot Sleeping Water ; een verstild werk met bewegende lijnen binnen een open klankveld.

Stiens - Pakhûs SOLO, vr 20.15 uur, 19,50 euro (t/m 18 jaar 10 euro)

Volop films tijdens de Sneker Filmwinter

Vanaf aanstaande donderdag vindt de elfde editie van de Sneker Filmwinter plaats. Het filmfestival wordt geopend met The Fabelmans van regisseur Steven Spielberg, die vorige week nog een Golden Globe won. Op het festival zijn talloze films te zien vol grappige, spannende, intelligente en romantische momenten.

Films als Supernova , Riders of Justice , Quo Vadis Aïda , Le Meilleur Reste à Venir , Encore en Woman staan op het menu. Ook wordt de winnaar van de publieksprijs van het Noordelijk Filmfestival, feelgood drama Rose , vertoond. Op de website filmhuis-sneek.nl is het hele programma te vinden en kunnen bezoekers een blokkenschema downloaden.

Sneek - Cine Sneek, do t/m zo, diverse tijden

Lezing door schrijver Aleid Truijens

Aleid Truijens is een Nederlands auteur en publiciste. Ze werkt als redacteur en columniste voor de Volkskrant en werkte onder meer als kunstredacteur bij het weekblad Elsevier, als docent aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Universiteit Leiden en als literair recensent voor NRC Handelsblad. Inmiddels heeft ze al een stapel boeken op haar naam staan.

Donderdag is zij in Oranjewoud voor een literaire lezing van SLAH om het te hebben over haar meest recente boek Het leven in de verbeelding (biografie Hella Haasse 1918-2011). Aan dit boek werkte Truijens zevenenhalf jaar. Reserveren voor de lezing kan via reserveer@slahheerenveen.nl.

Oranjewoud - Museum Belvédère, do 20 uur, 12,50 euro, vrienden van de SLAH (stichting literaire activiteiten Heerenveen) 7,50 euro

Erwin Rommert Weerstra speelt Schubert en Chopin

Erwin Rommert Weerstra begon op driejarige leeftijd met pianospelen. In 1994 werd hij, toen hij zeven jaar oud was, toegelaten tot de Jong Talent-afdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij was destijds de jongste leerling die ooit was geaccepteerd. Tijdens zijn studietijd heeft hij - als enige - tweemaal het Internationale Steinway Concours gewonnen. In 2018 werd hij geselecteerd als een van de weinige kandidaten voor de Post-Master opleiding in Italië van professor Andrzej Jasiński.

Momenteel heeft hij aanstellingen als pianist bij het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en bij het Nederlands Dans Theater. Weerstra komt vrijdag naar Cultuurpodium Dorpskerk Huizum voor een concert. Voor dit recital heeft hij werken uitgezocht van Schubert en Chopin.

Leeuwarden - Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, vr 17 uur, gratis, vrijwillige bijdrage

Artiesten So-Fi en Onaf op het podium

Op vrijdagavond staan er twee talentvolle acts op het podium van het café in Neushoorn. Ditmaal komt de Rotterdamse So-Fi het podium op met haar Nederlandstalige indie-popnummers en is de muzikale poëet Onaf te gast. Met twee uitgebrachte singles onder haar naam kan So-Fi nog alle kanten op die ze wil. Toch lijkt ze haar stijl al goed in kaart te hebben als er zo snel al vergelijkingen worden gelegd met artiesten als Clairo en Roosbeef.

So-Fi’s debuut Maar Verder Gaat Het Goed komt begin dit jaar uit. De dichter Onaf is ook van de partij. Hij schreef een album dat hij Bundel noemde. Melancholisch maar gedreven, of zoals zijn leerlingen zeggen: raar. Liedjes over liefde, seks, treinen en huilen, met synths, sax en drums, allemaal in een poëtisch pop-jasje.

Leeuwarden - Popcentrum Neushoorn, vr 21 uur, 5 euro

Meer uitjes?

Bekijk meer evenementen via lc.nl/uitagenda
Wil je met jouw uitje in de agenda? Meld via uitservice.nl je evenement aan.