Uitjes in Friesland: Pieter Derks, Paul Haenen, Rundfunk, Magda Mendes en De Nije Symfony

Rundfunk. FOTO MARK ENGELEN

Pieter Derks stelt opnieuw verrassend simpele vragen, leer Paul Haenen beter kennen, de jongens van Rundfunk storten zich op de dood, Portugese zangeres Magda Mendes brengt liedjes van de wind en De Nije Symfonie brengt troost en verbind met muziek

Simpel betekent echter niet saai

In zijn vorige voorstelling Voor wat het waard is wist Pieter Derks zijn publiek met een persoonlijke rode draad te ontroeren, maar ook met scherp engagement bij de les te houden. Het leverde Derks een Poelifinario-nominatie op.

In opvolger Uit het niets stelt hij opnieuw verrassend simpele vragen , want in ingewikkelde tijden moet je de dingen niet moeilijker maken dan ze zijn. Simpel betekent echter niet saai. Pieter Derks heeft zin om weer los te gaan, met verhalen, grappen, muziek - en wie weet wat er nog meer tevoorschijn komt.

Franeker - De Koornbeurs, vr 20.15 uur, 28 euro

Paul Haenen zelf, maar ook zijn typetjes

Het is moeilijk om de voorstellingen van Paul Haenen in een vakje te stoppen. Is het cabaret? Is het journalistiek theater? Is het elke avond hetzelfde? Kortom: je moet hem gewoon zien en ondergaan. In zijn nieuwe voorstelling Haenen brengt vreugde! brengt hij een optimistische voorstelling , waarin je niet alleen de acteur en cabaretier zelf beter leert kennen, maar ook kunt genieten van zijn vaak scherpe kijk op actuele gebeurtenissen.

Een avond vol humor, ernst en inzicht, met toch ook wat ruimte voor Margreet Dolman, dominee Gremdaat en zelfs Bert (van Ernie). De mooie kanten van het leven vieren en niet bij de pakken neerzitten, Altijd weer lichtpuntjes zien, ook als het even tegenzit; dat is de instelling van Haenen, in welke hoedanigheid ook. Haenen brengt vreugde! is een eigenzinnige en vrolijke voorstelling.

Dokkum - Theater Sense, vr 20.15 uur, 18,50 euro

De nietsontziende ellende van de naderende dood

Het duo Rundfunk (Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde) beleefde een droomdebuut. Na de succesvolle televisieserie ontving hun eerste voorstelling Wachstumsschmerzen een vloedgolf aan lovende recensies, ontstond er een ware run op de kaarten en wonnen ze de Neerlands Hoop 2018. Nu komen de heren terug naar het theater met hun nieuwe voorstelling Todesangstschrei .

Nadat je je door een jeugd vol dure fouten, zure nederlagen en gure afwijzingen heen hebt geworsteld en het eindelijk tijd is om op eigen benen te staan en van het leven te gaan genieten, ligt er een oude, smerige vriend op de loer die de rest van je leven naar je zal gluren en in je nek zal hijgen: de DOOD. Je hebt het nest nog niet verlaten of je haren worden dunner, je spieren strammer en je zicht zwakker. De allesbeklemmende angst voor de dood en het wachten daarop is onvermijdelijk begonnen. En het enige dat zeker is, is dat -ie elke seconde dichterbij komt.

Na Wachstumsschmerzen over de pijn van het opgroeien, storten de jongens van Rundfunk zich in Todesangstschrei op de nietsontziende ellende van de naderende dood. Dat wordt lachen.

Leeuwarden - De Harmonie, do (vandaag) en vr 20.15 uur, 24,50 euro

Com o vento, liedjes van de wind

De Portugese zangeres Magda Mendes volgde de zuidwester wind, de ’Sudoeste’, totdat ze uiteindelijk - zo’n 10 jaar geleden - in Rotterdam neerstreek. Een reis langs de stranden van de Algarve, de kurkbomen van de Alentejo, de steegjes van Lissabon waar de Fado klinkt, de olijfbomen van haar vader en de bergen van het Noorden.

Al deze elementen zijn terug te horen in haar stem en in haar zelfgeschreven liedjes die speciaal voor dit programma werden gearrangeerd door gitarist Ward Veenstra. Met een nieuwe bijzondere bezetting bestaande uit viool, cello en gitaar. Maak kennis met de liedjes die de wind haar leerde: Com o vento . Ventes wordt tijdens dit concert begeleidt door Ward Veenstra op Portugese gitaar, Gustavo Cabrera op viool en Celia Torres Ruiz op cello.

Sneek - Podium Lewinski, vr 19.30 uur, 20 euro

Verbinding en troost met muziek | ADVERTENTIE

Verbinding en troost. Dat is wat De Nije Symfony zondagmiddag in De Harmonie in Leeuwarden met muziek wil bereiken. Verbinding met Oekraïense vluchtelingen, samen muziek maken die troost biedt in deze barre tijden. Op het programma staan Mozarts Requiem en Shostakovich’ vijfde symfonie . De werken worden uitgevoerd door het projectorkest van De Nije Symfonie, een projectkoor van Collegium Vocale Fryslân waarin ook Oekraïense vluchtelingen meezingen en zangsolisten van het Groninger Prins Claus Conservatorium.

Koor en orkest worden gevormd door zo’n 150 geselecteerde amateurs uit heel Noord Nederland. Het geheel staat onder leiding van dirigent Ronald Slager. Als je het concert bezoekt, neem dan je smartphone mee en installeer de ‘Wolfgang’ app . Tijdens de voorstelling kun je dan real-time geïnformeerd worden over wat er te zien en te horen is. Het concert wordt zondag 27 november nogmaals ten gehore gebracht in Trinitas in Heerenveen .

Leeuwarden - De Harmonie, zo 15 uur, 20 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu