Vijf leuke uitjes in Friesland: Pieter Verelst, Boban Benjamin Braspenning, Yorick van Norden en meer

José Montoya.

José Montoya. Foto: Jean van Lingen

Geadopteerde José Montoya op zoek naar zichzelf, Pieter Verelst heeft een hoofd vol wonderlijke spinsels, de woningnood van Boban Benjamin Braspenning, Yorick van Norden vertolkt werken van Paul McCartney en een nieuwjaarsconcert door het FSO en Mnnnzngvrngng.

José Montoya op zoek naar zijn verleden

Van de eerste jaren van het leven van José Montoya is niets bekend; hij weet niet wanneer hij is geboren, wie zijn biologische ouders zijn, waar hij vandaan komt en zelfs zijn echte naam is een raadsel. Hij weet alleen dat hij als Josef Klaassen door een Nederlands echtpaar uit Colombia is geadopteerd toen hij 3,5 jaar oud was. Alles aan hem is bedacht en hij kan de splinters en fragmenten van zijn leven steeds opnieuw in een andere samenstelling leggen. Je zou kunnen zeggen dat dat vrijheid is, maar ook dat hij eigenlijk helemaal niet bestaat.

In To be of nooit geweest gaat Montoya 37 jaar nadat hij is geadopteerd op zoek naar wie hij is en waar hij vandaan komt. Want; hoe kun je leven als je niet weet wie je ouders zijn? De voorstelling is een mozaïek van verhalen, beelden, woorden en beweging. Geen whodunit maar een whoami: een zoektocht van een ontheemde man die zijn leven moet bouwen op anekdotes van anderen. Hij springt van verhaal naar verhaal op zoek naar de rechtvaardiging van zijn bestaan. Want als niemand het kan bevestigen, hoe weet je dan dat je er bent?

Leeuwarden - De Harmonie, wo 20.30 uur, 16,50 euro

Een hoofd vol wonderlijke spinsels

Pieter Verelst wordt door de Vlaamse krant De Standaard de meest talentrijke Vlaamse cabaretier in lange tijd genoemd. In zijn nieuwe voorstelling Ter Aarzel trekt Verelst alle komische en muzikale registers open. Welkom dus in een hoofd vol wonderlijke spinsels, die leiden tot knotsgekke sketches en ontroerende bespiegelingen. Verelst zoekt het ongemak op. Net als in zijn vorige voorstellingen Mijn broer & ik en Amai , viert ook in Ten Aarzel het absurdisme hoogtij.

Of zoals Verelst het zelf zegt: “De meeste dromen worden niet zo vaak werkelijkheid. Maar dan heb je hem nog niet zien schuimbekken. In dat schuim steek ik een glimmende bit en dan stijger ik op. Zonder stijgbeugels! En Bruno voelt meteen ‘Hey, dit is mijn baasje. Deze meester mag mij wel berijden.’ Wat een droom…”

Drachten - De Lawei, do 20.15 uur, 20 euro

Boompje, Beestje… en een studentenkamer

Boban Benjamin Braspenning is geboren met een artiestennaam, hij móest dus wel het podium op. In 2021 won hij het Groninger Studenten Cabaret Festival en bestormt nu de theaters met zijn debuut Boompje, Beestje , een muzikale cabaretshow over woningnood. Hij schreef deze voorstelling heel toepasselijk vanuit zijn studentenkamer waar hij noodgedwongen nog steeds woont.

Aan de hand van liedjes en sprookjes duikt Braspenning in de wereld van het grote geld en de financiële fratsen van vermogenden. Opgegroeid aan de periferie van de kak, kan Braspenning niet anders dan zich daar dubbelzinnig toe verhouden. Met spitsvondige nummers houdt hij je een scherpe spiegel voor. Een spiegel waar hij zelf maar moeilijk in kan kijken.

Leeuwarden - De Harmonie, za 20.30 uur, 19,50 euro

Yorick van Norden eert Paul McCartney

Dat de Haarlemse singer-songwriter Yorick van Norden ‘iets’ heeft met Paul McCartney is een understatement. Net als de iconische ex-Beatle speelde van Norden ooit in de Liverpoolse Cavern Club en nam hij onlangs een album op in de legendarische Abbey Road Studios.

Tijdens de avondvullende show McCartney and me vertolkt van Norden de parels uit het werk van McCartney en vertelt hij het verhaal over wat deze nummers met elkaar te maken hebben. Deze nummers speelde hij in aanloop naar Sir Paul’s tachtigste verjaardag al wekelijks in de NPO talkshow Khalid & Sophie .

Pingjum - Podium Pingjum, zo 15 uur, 17,50 euro

Nieuwjaarsconcert van FSO en Mnnnzngvrngng

Het Fries Symfonie Orkest (FSO) (foto) brengt samen met Mnnnzngvrngng (Mannenzangvereniging) uit Beetsterzwaag het Nieuwjaarsconcert ten gehore . Er worden orkestwerken van Reinecke, Mendelssohn, Ponchielli en Strauss uitgevoerd.

Ook worden er vier liederen gezongen, gearrangeerd door Gerhart Drijvers: de dirigent van het FSO. Het is duidelijk dat de veertien zangers met veel plezier bezig zijn met muziek, net als de leden van het orkest. Dit plezier willen de muzikanten graag overbrengen aan het publiek.

Beetsterzwaag - Ontmoetingskerk, zo 16 uur, 15 euro (t/m 18 jaar 5 euro)

Op zoek naar meer uitjes?

Deze vind je op lc.nl/uitagenda
Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl