Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Een aantal leuke tips speciaal voor jou

Madam Scrooge door Opera Spanga. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Kerstmarkten die je kunt bezoeken, Madam Scrooge van Opera Spanga en een Game Markt in Heerenveen. Je hoeft je niet te vervelen dit weekend. Lees snel verder!

Kerstmarkten in Friesland

Komend weekend zijn er heeel veeel kerstmarkten te bezoeken in Friesland. Een kleine greep uit het totale aanbod:

•Kerstfair in MFC It Heechein in Terkaple, vrijdag 16 december, 16.00-21.00 uur

•Kerstmarkt in het Thomashuis in Sexbierum, zaterdag 17 december, 16.00-19.00 uur

•Kerstmarkt in het dorpshuis van Goutum, zaterdag 17 december, 12.00-17.00 uur

•Kerstmarkt De Zuidlanden in Gezondheidscentrum Techumerpleats in Leeuwarden, zaterdag 17 december, 13.00-18.00 uur

•Historische wintermarkt aan de Havenkade in Hindeloopen, zaterdag 17 december, 16.00-24.00 uur

•Katten kerstmarkt bij Stichting Kat in Nood in Drachtstercompagnie, zaterdag 17 december, 11.00-17.00 uur

•Winter- en Kerstfair in de Catharinakerk van Jislum, zaterdag 17 en zondag 18 december, 13.00-17.30 uur

Nog veel meer kerstevenementen vind je op de website van de Leeuwarder Courant.

Madam Scrooges lust tot graaien is onevenaarbaar

In de vroegere melkfabriek van Langelille gaat zaterdag Madam Scrooge van Opera Spanga in première, een bewerking van Dickens’ klassieker A Christmas Carol . Deze muziektheatervoorstelling verhaalt over hoe ongeremde hebzucht de kloof tussen arm en rijk steeds dieper maakt. De hoofdpersoon in deze speciale versie van Opera Spanga is een vrouw.

Rillend in haar bontmantel verschanst zij zich achter haar muur van munten. Niets dringt door tot haar koude hart. Misschien bestond ooit de illusie dat Ebenezer Scrooge minder schraperig zou zijn, ware het een vrouw geweest. Het karakter van Madam Scrooge vernietigt dit denkbeeld: haar empathie is onderkoeld, haar lust tot graaien is onevenaarbaar. Op Kerstnacht wordt Madam Scrooge door drie geesten geconfronteerd met haar onmenselijkheid. Zal zij ontdooien deze Kerst en het licht gaan zien? De voorstelling speelt na zaterdag nog tot en met 8 januari. Zie voor exacte speeldata en tijden operaspanga.nl.

CircusKriebels, kerst op de circusschool!

Grijp je sjaal, wanten en winterjas en kom zondag genieten van het feestelijke wintercircusspektakel van Circus Saranti in De Harmonie in Leeuwarden. Voor hun show CircusKriebels, kerst op de circusschool! hebben de leerlingen van de circusschool het podium omgetoverd tot een waar winterparadijs.

De meest indrukwekkende capriolen komen voorbij; van jonglerend acrobatiek tot koorddansen en van eenwielers tot piramides bouwen. Wie weet komt de Kerstman ook nog een bezoekje brengen. Er is een show om 14.00 en 16.00 uur.

Aan tafel met Charles Dickens

Wilde je altijd al eens aan tafel zitten met Charles Dickens? Kom dan Op Verhaal met het theaterdiner dat dit weekend op diverse locaties in het Friesland wordt gehouden. Na het succes van het Dahldiner en Couperus Culinair word je meegenomen naar de tijd van slobkousen en ruisende rokken, van straatschoffies en armenhuizen.

Rasvertellers Janneke Tanja en Frank Belt brengen bekende en minder bekende verhalen van Dickens tot leven. Maurits Boreel tovert daarbij een magisch klanklandschap uit zijn Protoon MIDI viool. De kok van dienst zorgt aan de hand van het kookboek Aan Tafel met Charles Dickens van Josephine Leeuwenhoek (My Inner Victorian) voor een smakelijk driegangendiner. Het theaterdiner is zaterdag te zien in Golden Tulip Hotel Tjaarda in Oranjewoud en zondag in De Koornbeurs in Franeker.

Even iets anders dan een kerstmarkt: de Game Markt in Heerenveen

Zowel voor de fanatieke verzamelaar van retrogames als fans van Pokémon en zowel voor koopjes voor de allereerste Nintendo NES (en ouder!) tot aan de Playstation 5: of het nou op je eigen verlanglijstje of dat van de kinderen staat, alle grote en kleine cadeautjes voor onder de kerstboom ga je vinden op de Game Markt Noord-Nederland.

Uiteraard kun je zelf ook even gamen of je potentiële nieuwe aankoop eerst even grondig testen in de speciale test- en speelhoek. De Game Markt wordt zondag in Sportstad Heerenveen gehouden van 9.30 tot 14.00 uur.

Meer uitjes?

Deze vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu