Uitjes in Friesland: Introdans, Arthur Rubinstein, Romte, Toonkunstkoor Heerenveen en het Requiem van Duruflé

Romte. FOTO BAS DE BROUWER

Beleef een ode aan het water van Introdans, leer over het pianospel van Arthur Rubinstein, bekijk het theaterstuk Romte, kom luisteren naar Toonkunstkoor Heerenveen of droom weg bij het Requiem van Duruflé.

Een ode aan het water

Het dansprogramma Aqua , met verschillende onderdelen van diverse makers brengt een ode aan water. Water symboliseert alles wat stroomt, van gevoelens tot verbeelding. Water kan golven, kabbelen of stil staan; het kan ook onstuimig of juist bezinnend zijn. Dit nieuwe programma van Introdans presenteert drie Introdans-premières en een publieksfavoriet. In Harbor Me van Sidi Larbi Cherkaoui zijn drie dansers op zoek naar een toevluchtsoord in een toneelbeeld dat doet denken aan een zeehaven bij eb. Azul van voormalig Introdans-danser Jorge Pérez Martínez is een fris en pittig werk dat wordt gedanst op klassieke Spaanse gitaarcomposities. Martínez laat zich leiden door het mediterrane gevoel.

Zonder aarde geen water en andersom, wil Manuel Vignoulle zeggen met zijn eerbetoon aan de aarde, waarin de drie dansers ondersteund worden door muziek met een meditatieve werking. In Océana van Lucinda Childs lijken de dansers te bewegen onder de zee, mede door een gigantische videoprojectie van deinend water. Terwijl een Argentijns koor zachtjes fluistert, trippelen de dansers over het toneel in de minimalistische en repetitieve stijl van Childs. Speciaal voor Introdans maakt ze een versie met extra veel dansers.

Drachten - De Lawei, wo 20 uur, 25,50 euro

Het pianospel van Arthur Rubinstein

Arthur Rubinstein is een begrip binnen de wereld van de klassieke muziek en zelfs daarbuiten. Deze pianist en autodidact bleef tot op hoogbejaarde leeftijd optreden. Voor velen is hij nog steeds de beste Chopin-vertolker ooit. Beleef zijn geschiedenis, zijn magische spel en ervaar hoezeer deze meesterpianist de harten van zijn publiek weet te raken.

Kende hij het geheim van Chopins fabelachtige muziek? En al die andere componisten, wist hij ook die te doorgronden? De workshop De ontroering van Arthur Rubinstein , die wordt georganiseerd binnen de serie De Schatkamer van de klassieke muziek , wordt gegeven in de Boekenzaal van Stadsschouwburg de Harmonie.

Leeuwarden - Stadsschouwburg De Harmonie, wo 14 uur, 16 euro

Komische en kritische sitcom over wonen

In de muzikale sitcom Romte reis je samen met vier personages door de tijd. Iedereen verlangt naar geborgenheid; naar een eigen plek die je thuis mag noemen. Tegelijkertijd hebben we ook behoefte aan saamhorigheid, aan gemeenschap, aan buren die we groeten. Herbeleef de woningnood in de jaren ‘50, de uitbundige woonideeën van de jaren ‘70 en de individualisering in de jaren ’90. Om uiteindelijk terecht te komen in het heden, waar een nieuwe wooncrisis zich aandient. Vinden de vier hoofdpersonages dé woonvorm van morgen?

Tot en met december wordt Romte op diverse locaties in Friesland gespeeld; na de uitvoering in Harlingen zijn Dokkum , Sneek , Heerenveen , Franeker en Leeuwarden nog aan de beurt. Kijk op www.tryater.nl voor meer informatie.

Harlingen - Mensonides Installatie, wo en do 20 uur, 17,50 euro

Toonkunstkoor Heerenveen zingt het Oratorium Paulus | Advertentie

In 2020 bestond het Toonkunstkoor Heerenveen 150 jaar en de intentie was om dit groots te vieren. Om bekende redenen is dit toen uitgesteld. Dit jaar kunnen eindelijk de geplande jubileum-activiteiten plaatsvinden. Zondag voert het koor het Oratorium Paulus van F. Mendelssohn uit in Trinitas in Heerenveen. Aan de uitvoering werken de beroemde solisten Johannette Zomer (sopraan), Falco van Loon (tenor) en Frans Fiselier (bas) mee.

Abraham Mendelssohn stimuleerde zijn zoon een oratorium te schrijven, omdat - zo luidt een reden - hij vond dat Felix zich teveel bezig hield met elfjes en geesten. Plichtgetrouw ging de componist aan het werk en in 1836 werd zijn Paulus voor het eerst uitgevoerd (tot verdriet van Felix was zijn vader inmiddels gestorven). Het oratorium vertelt gebeurtenissen in het leven van de heilige Paulus vanaf de steniging van Stefanus en Sauls bekering tot aan het vertrek van Paulus uit Ephese.

Heerenveen - Trinitas, zo 15 uur, 31 euro

Het requiem van Duruflé | Advertentie

Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, aanstaande zondag, wordt in de Sint Piterkerk te Grou om 15.00 uur het Requiem van Maurice Duruflé uitgevoerd. De gregoriaanse gezangen uit de dodenmis, die de componist als koorknaap zo vaak had gezongen in de kathedraal van Rouen, vormden de inspiratiebron voor dit bijzondere werk. Een samensmelting van de gregoriaanse traditie en de modern klassieke muziek. Het werk ademt dezelfde rust uit als het requiem van Fauré en in de teksten is eenzelfde optimisme ten aanzien van de dood te herkennen.

Het is dan ook niet zonder reden dat juist dit requiem wordt uitgevoerd op de laatste zondag van het kerkelijk jaar. De zondag waarop in veel kerken wordt stilgestaan bij hen die in het afgelopen jaar zijn overleden. Hun namen worden genoemd: met verdriet, maar niet zonder hoop. Reserveren kan via sintpiterconcerten.nl.

Grou - Sint Piterkerk, zo 15 uur, 15 euro


Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu