Ook zonder woorden, verantwoordelijkheid en speciale kledij kun je behoorlijk opvallen. De cultuurtips van deze week zijn net even anders

René van Meurs.

René van Meurs. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

René van Meurs wil gewoon nog even niet doen zoals het hoort. Het Luthers Bach Ensemble zingt de ‘Matthäus Passion’ in dagelijkse kledij en de Familie Flöz vertelt een verhaal zonder woorden. En dit is nog niet alles, lees gauw verder!

‘Matthäus Passion’ in dagelijkse kledij

Deze maand brengt het Luthers Bach Ensemble opnieuw zes uitvoeringen van haar voor Nederland unieke semiscenische Matthäus Passion. Hun optreden werd uitgeroepen tot Beste Klassieke Muziekuitvoering 2022 en bekroond met vijf sterren door diverse kranten.

In de semiscenische Matthäus hebben solisten en koor dagelijkse kleding aan en zingen ze alles uit het hoofd. Het maakt dat de interactie tussen de zangers onderling en met het publiek groter wordt. Het Luthers Bach Ensemble is het enige muziekgezelschap in Nederland dat de Matthäus op deze manier uitvoert. Het geheel wordt geregisseerd door Marc Pantus en gedirigeerd door Tymen Jan Bronda. Zaterdag 18 maart te zien in de Akerk van Groningen, donderdag 16 maart in de Sint-Martinuskerk van Sneek en vrijdag 17 maart in de Petrus & Pauluskerk van Loppersum. Zie luthersbachensemble.nl voor alle informatie.

Sneek - Sint Martinuskerk, do 19.30 uur, 37,50 euro

Zonder woorden wordt het duidelijk, toch?

Woorden zijn niet altijd nodig. Dat blijkt wel uit het beeldende maskertheater Dr. Nest van het Berlijnse theatercollectief Familie Flöz. In deze voorstelling onderzoekt het gezelschap de werking van ons brein en de diepten van onze ziel. Gesitueerd in de bizarre wereld van de psychiatrie verbeeldt de groep een tragisch en komisch verhaal over de kwetsbaarheid van het menselijk leven.

Dr. Nest worstelt met bittere herinneringen als hij in de nachttrein naar Villa Blanca stapt. In het sanatorium aangekomen wordt hij geconfronteerd met de strubbelingen van zijn patiënten, hun gedoofde herinneringen, demonen, hallucinaties en hun lichamen, die een eigen leven lijken te leiden. Maar wat in eerste instantie vreemd gedrag lijkt, wordt meer en meer een weerspiegeling van zijn eigen twijfels en onzekerheden. De dunne lijn tussen normaal en abnormaal, tussen opzettelijk en gedwongen, tussen gezond en ziek, vervaagt voor zijn ogen en langzaam verliest Dr. Nest de grip op zijn leven.

Heerenveen - Posthuis Theater, do 20.15 uur, 24,50 euro

Trijntje zingt Vrienten met Xander

Trijntje zingt Vrienten met...de zoon van Henny Vrienten. Henny Vrienten heeft een onmiskenbare stempel op de Nederlandse popwereld gedrukt. Met een album en een concerttour brengen Trijntje Oosterhuis en Xander Vrienten een eerbetoon aan deze componist, zanger, bassist, gitarist en Doe Maar-legende.

Trijntje Oosterhuis en Henny Vrienten kennen elkaar sinds het begin van Trijntjes carrière en waren fan van elkaars werk. De oprechtheid en herkenbaarheid van de teksten van Vrienten hebben op Trijntje een enorme aantrekkingskracht. Diverse keren werkten ze ook samen. Zo schreef Henny voor Trijntje onder meer de tekst van Vlieg met me mee waarmee ze een grote hit scoorde.

Leeuwarden – Neushoorn, vr 20.45 uur, 27 euro, CJP alleen voor pashouders


Er gewoon nog even niets van willen maken

Met al z’n levenservaring en z’n goeie gedrag staat René van Meurs ineens aan het begin van een nieuwe fase . Ineens moet je er echt wat van gaan maken. Want dat hoort toch zo? Verantwoordelijkheid nemen, dingen vinden, dat soort dingen. Maar wat als je daar misschien nog niet klaar voor bent en gewoon nog wat wil dollen en loltrappen? Moet ook gewoon kunnen, toch?

Misschien kun je dan het beste terug naar de basis, je geboortegrond. Daar waar alles leeft, bruist, tegensputtert en beweegt. Waar je even kunt pauzeren en je op kunt laden voor de volgende storm. Om eens kritisch te bekijken wat je gevormd heeft en hoe je het dan nu het liefste zelf zou willen doen. Laat van Meurs er maar een avond over vertellen. Zijn eerlijke verhalen en hilarische anekdotes zitten altijd bomvol steengoede grappen.

Sneek - Theater Sneek, vr 20.15-22.30 uur, 23 euro

Muzikale ode aan 11Fountains | Advertentie

Met het ‘Kletterdei Konsert’ wordt een muzikale ode gebracht aan vijf jaar 11fountains door concertorganist Eeuwe Zijlstra en NASKA Brass United onder leiding van Jan Vermaning, afgewisseld met dans en poëzie. Het concert bestaat uit werken van Händel, Britten, Susato en Smetana, maar ook uit nieuw werk speciaal gecomponeerd voor dit concert.

De Fonteinen is een klankgedicht voor koperkwintet, orgel en slagwerk, dat geïnspireerd is op de elf fonteinen die de elf steden van Friesland vanaf 2018 sieren. Het Kletterdei Konsert wordt zaterdag ook live uitgezonden vanaf 20.15 uur op de zender van Omrop Fryslân - tv. Meer info en tickets (reserveren noodzakelijk) via kletterdei-konsert.frl

Bolsward - Martinikerk, za 20 uur, vanaf 2 euro

Meer uitjes?

Neem een kijkje op lc.nl/uitagenda
Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl